Minek kínlódsz vele? Bízd az arzénra!
Címlap / Te+Én+Szex / Minek kínlódsz vele? Bízd az arzénra!

Minek kínlódsz vele? Bízd az arzénra!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A tömeges mérgezés példa nélkül álló Európában, csak Magyarországon fordult elő ilyesmi. 1929-ben a Szolnoki Ügyészségre több száz feljelentés érkezett, mely szerint nagyrévi asszonyok arzénnal gyilkoltak.  

A hatóság nem vette komolyan a feljelentéseket, de az egyik feljelentő levél megjelent az egyik újságban. A csendőrség elkezdte a nyomozást, pár napon belül sokakat letartóztattak, majd perek és ítéletek következtek.

Nézzünk a méreg aljára!

Mivel magyarázhatóak az 1911-1929-ig tartó szisztematikus emberölések a Tiszazugban? Az áldozatok száma meghaladta a százat. Hogyan lehetett büntetlenül gyilkolni? Mi történt az általános értékrendszerrel?

Gazdag forrásanyag áll rendelkezésre, a bírósági peranyagok, kihallgatási jegyzőkönyvek, ítéletek, melyek nagyon részletesek. Mivel tömeges cselekedetekről volt szó, az egész falut kihallhatták.

Minden kriminológus előtt ismert, hogy méreggel a nők ölnek – történeti tény. (Pl. a francia udvari nemesi kultúrában gyakran megesett.) A paraszti kultúráról érdemes tudni, hogy a huszadik század elejéig az ottani emberek nem jutottak mérgekhez. Akkor jelent meg a légypapír, melyből könnyűszerrel ki lehetett áztatni a mérget.

Mérgező történetek

Még két helyen történtek ilyen jellegű gyilkosságok, de ezek jellege különbözött a tiszazugi esetektől.

Hódmezővásárhelyen a 19. század végén a falusi emberek temetkezési egyleteket hoztak létre, mely korabeli megfelelője volt a mai életbiztosításnak. Akit el akartak tüntetni az élők sorából, mindegyik egyletbe beíratták.

Komádiban pedig 1903-ban volt az első gyilkosság. S bár annak ellenére, hogy 1929-ben nagy port kavar a tiszazugi esetek felszínre kerülte, itt még 1934-ben is követtek el gyilkosságot.

A Dél-Alföldön a török hódoltság miatt a faluhálózat megritkult, kialakult a tanya, mint településforma, elszigetelten éltek egymástól. A deviancia más formákban is megjelent ezen a vidéken: válás, öngyilkosság, alkoholizmus, tehát a térség kultúrájában fellelhető a deviancia, de nem hozható összefüggésbe az arzénes gyilkosságokkal.

A bába volt a fő intrikus
Érdekes tehát, hogy csak az Alföldön történtek ilyen esetek. A források főleg Tiszazugról szólnak (Nagyrév, Tiszakürt, Inoka, Sas). Nagyrév volt a mérgezési esetek centruma, az egész falu részt vett a mérgezésekben. Az esetek kulcsfigurája a bába volt. (A nagyrévi bába testvére volt a tiszakürti bábának.) Ő ismerte ugyanis a család belügyeit, konfliktusait, ő adott tanácsot a legintimebb dolgokban: a szexuális problémáktól a férj megöléséig.

 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 7284 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x