Házasság és válás - rögtön egymás után! Törvényszerű?...
Címlap / Te+Én+Szex / Házasság és válás - rögtön egymás után! Törvényszerű?

Házasság és válás - rögtön egymás után! Törvényszerű?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A házasságkötés értékes felelősségvállalás vagy valóban csak divatos formaság? Vajon léteznek még valódi értékek, s az egybekelés érték nekünk, vagy ma már mindent csak divatból teszünk? A házasság és válás metódusáról és az okokról. Kettőn áll a vásár! Kapcsolati mérleghinta. 

A divat pedig változik
A családi szeretet, létező érték, vagy már inkább fogalom? Esetleg ez is már „intézményes” érzés, vagy egyedüllét elleni közösség, mint a házasságkötéssel elérhető állapot.

Ha állapot, akkor ennek érzése boldogság, vagy mint teherérzés van jelen, de ha változik is, sőt mi formáljuk, akkor Mit tehetünk érte Mi?

No itt aztán, tényleg elég, ez azt jelentheti, hogy felelősek vagyunk a házasságunkért, és a családunkért? Egyáltalán mit jelent a felelősség? Illetve kinek mit jelent? Úgy tűnik már nincsenek örök érvényű és értékkel bíró szavak sem, a szavaknak pedig jelentése is változik. Aztán egyáltalán az értékek vannak, vagy mi teszünk értékkel bíróvá valamit-ami számunkra fontos. Vagy pedig a családi értékek hagyományozódnak? De mi van, ha két egymástól különböző család sarja talál egymásra, ha mások a meglévő értékek (ha vannak egyáltalán), új alakul, vagy fárasztó új értéket alakítani?


Mi kell hát, hogy az, ami érték volt régen és beváltotta a hozzáfűzött reményeket, az, az is maradjon?

Kemény arányok
A házasságkötések száma csökken a válások száma nő hazánkban. A legtöbb huszonéves fiatal, nem képzeli azt, hogy a házasságkötés fontos dolog lenne a párkapcsolat szempontjából. Ha „nem megy a dolog”- mármint az együttélés, akkor egyszerűbb, a válás, ettől a papírmunkától előre megkímélik magukat.

A döntéseikért való felelősségvállalás kiment a divatból. Az együttélést csak addig tartják építőnek, amíg nem kell érte tenni különösebben semmit, addig jó, amíg csak úgy önmagától jól működik a kapcsolat, amikor problémák adódnak, a másikért is kellene valamit tenni, már nagyon is terhes a dolog. A szavak súlya könnyebb lett, az ígéret nem érték, és egyébként az összes hagyományos értéket-mind megkérdőjelezik, amik a házasságban eddig alapvetők voltak. Ami régi, az elavult, sokak véleménye szerint. Vagy elhamarkodottan lépnek bele egy kapcsolatba, vagy a kapcsolatot kísérleti jelleggel-nem „örökre” tervezik.

HarmoNet tipp: Szeret, nem szeret, fekete-fehér, igen? Nem! - Mikor kezdődik és végződik egy kapcsolat? >>

A múlt értékei
Az együtt járás, az udvarlás a régi nosztalgiaérzésnek ítélendő. A párkapcsolat-házasság, természetes fejlődési ciklusaira nincsenek felkészülve az emberek, nem is tudják és ismerik az életciklusban történő fejlődést, amelyek problémákat okoznak, konfliktusokkal járnak, melyek azért jönnek, hogy megoldjuk őket. Ezáltal fejlődjön a kapcsolat, fejlődjön az egyén és érjen a családrendszer-ezáltal boldogabb, legyen a kapcsolat. Az emberek hajlamosak a felelősséget másodszor is elhárítani –az első az, amikor nincs házasságkötés-másodszor, amikor az első teljesen természetes problémára szétbútoroznak.

Aztán meglepődve tapasztalják a következő párjuk, még olyanabb, mint az előző volt. Nem tanultak meg valamit, a kapcsolatból, nem a másikról, hanem magukról. Hopp… mondhatnánk, - álljunk meg egy szóra, már megint én vagyok a hibás? Aki ki tettem szívem, lelkem ebben a kapcsolatban (is)? Kiszolgáltam, eltűrtem, és feláldoztam a fiatalságom, vagy legalább 1-2 évemet?

Mi lehet a fenti példában a teljesen jogos észrevétel?
  1. Az adok-kapok egyensúly felborult: vagyis többet adtam, mint amit a másik elbírt, vagy igényelt, vagy szüksége lett volna rá.
  2. Nem önzetlen volt az adás, hanem viszonzásvárás volt a cél, vagy a szeretet kikövetelése.
  3. Elhanyagoltuk saját magunkat a kapcsolatban, már nem is, önmagunk voltunk valójában-ha egyébként ismertük volna is magunkat. (Ez a másik része- ismerjük önmagunkat?)

Itt főleg arra gondolok, milyen vagyok én, mi tesz engem boldoggá, minek örülök. Fontos, hogy ezekre, a kérdésekre, akkor is tudjuk a választ, ha nem egy társsal együtt vagyunk, hanem csupán Önmagunkban. Amennyiben a boldogságunkat (nem a jó vagy rossz hangulatunkról beszélek) egy társtól tesszük függővé, akkor már bizony a társfüggőség szele lengedez.

HarmoNet tipp: Halálos-e szerelem? - Ha szinte belehalsz, vagy ha elveszítetted >>

Kettőn áll a vásár
Vagyis röpke 3 mondat után kiderül, hogy ellenben azzal, hogy másik lett volna egyedül a hibás, mi is jócskán benne voltunk a kapcsolat problémássá válásban. Ha tetszik, ha nem ez így van.

Amennyiben jól belegondolunk, általában a nők szoktak ilyen mondatokat mondani panaszként, és végső elkeseredésükben. A végső elkeseredésben pedig már kimerültek, nincs tartalék, nincs több alternatíva, és kimerültek, arra nézve mit tegyenek, hogy a párjukat megváltoztassák - a sok jóakaratukkal és áldozatukkal.


Mi is történik a régi forgatókönyv szerint? A feleség elválik, egyedül marad egy időre (fizikailag és érzelmileg), el kezd magával foglalkozni, átmenetileg jobban érzi magát. Egy idő után mivel saját maga nem változott, csak a környezete, vagy bevonz egy hasonló férfit, vagy egyre rosszabbul lesz, mert nem lesz kit kontrolláljon főleg, ami tartást adott életének, ilyenkor jönnek a fizikai betegségek -így legalább foglalkozik vele valaki… (az egészségügy).

A tapasztalatok alapján a probléma gyors rendezésére nincsen mód, nem álltatnék senkit ezzel. Viszont lassan, módszeresen és főleg tudatosan igen is lehet segíteni. Úgy is lehet, ha még együtt vannak, ha tervük együtt maradni a férjnek és feleségnek, és úgy is szükséges a segítségkérés, ha elvállnak az útjaik, mert meg fog ismétlődni a kapcsolati problémakör. Lehet, hogy nem egy alkohol problémással, de a munka alkoholista társ sem jobb hosszútávon.

A családterápia lehetőségei

Családterápiában sokféle módszer alapján lehet a konzultációkat folytatni. A módszer főleg attól függ, hogy mi a hozott probléma és a mögötti probléma. Mennyi idős a kapcsolat, mindkét fél, vagy gyermek esetén a gyermekek is vállalják-e a konzultációra járást. Ebben le lehet mérni a kapcsolat rendezése iránti elkötelezettséget. Dolgozunk a kapcsolati kommunikáció javításán, a szeretetnyelvek felismerésén és alkalmazásán, a családi életciklus jellegzetes defektusainak –szerepváltás-viselkedés módosítás általi korrigálásán. Élménycentrikus, stratégiás, kommunikációs „iskolák” módszereit ötvözve, néhány alkalom után érezhető a javulás. Az egyéniségeket a saját útjukra próbáljuk állítani-kombinálva, más terápiás módszerekkel -tudatosítás után, és az egymáshoz való kapcsolati, negatív érzések áthangolását is meg tudjuk valósítani.

Egyénileg is van remény az áttételes kapcsolatrendezésre, de ott elsősorban az egyénre koncentrálunk és az ő változása, idézi elő a kapcsolat rendeződését, viszont itt először saját maga élvezi a változást és nem áldozat, a változás a részéről. Mindezekhez türelem, kitartás, és a kapcsolat rendezésének vágya szükséges. Elsősorban pedig felismerni azt, hogy meghaladja erőnket a feladat, és segítséget kell kérni, ugyanakkor egy időben, vagy ezt megelőzően mindenképpen - kérni a Jó Isten segítségét, hogy az emberileg már nem rendezhető dolgokat az Ő akarata szerint rendezze a családunk részére. Amennyiben Szeretettel és Hittel kérjük, ilyenkor történnek a legmeglepőbb változások.

Czakóné Molnár Ágnes, Családterapeuta, Védőnő, Bach Virágterapeuta
Képek: Piqs.de

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

 
 
[ 8935 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x