Te mennyit tákolsz? Profi kommunikáció a párkapcsolatban!...
Címlap / Te+Én+Szex / Te mennyit tákolsz? Profi kommunikáció a párkapcsolatban!

Te mennyit tákolsz? Profi kommunikáció a párkapcsolatban!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Mindig tákolunk. Mindenhol tákolunk. A párkapcsolatban is. A kérdés, hogy direkt csináljuk, vagy nem is tudunk róla?  

Tákolunk

Persze a tákolást bővebben is ki kell fejtenem, mert talán nem egyértelmű mindenkinek. Amikor valamit mondasz, akkor nem tudod ugyanazt a gondolatot egy az egyben átadni, ami a fejedben van, mert a gondolatátvitel nem volt tantárgy az általánosban. Ezért a legtöbbször beszélünk, de néha más módon is kifejezzük magunkat. A más mód lehet egy csók, egy vállrándítás, vagy az, hogy kinyújtod a nyelved. Most mégis maradjuk a beszédnél, amikor azt, ami a fejedben van, szavakba öntöd.

A szavaid persze önmagukban nem sokat jelentenek a másik embernek, ő is gyorsan összerakja a fejében egy gondolattá. Na, abban biztos lehetsz, hogy nem ugyanaz lesz belőle, mint a saját gondolatod.

Ugyanis beszéd közben több minden csinálunk. Például torzítunk. Vagy általánosítunk. Esetleg kihagyunk. Torzítás + Általánosítás + Kihagyás = tákolás. Ez nem feltétlenül kommunikációs hiba, hiszen csinálhatjuk ezt direkt is, céllal. Ebben a cikkben azonban a tákolás által elkövetett hibákra szeretném felhívni a figyelmed.



A szavak csodás ereje

Nézzünk egy egyszerű példát, mondjuk a torzításra. Tételezzük fel, hogy van rajtad némi felesleg, egy poci vagy egy úszógumi, és végre találsz egy ruhát, amely csinos, jól áll, és előnyösen elrejti idomaidat. Amikor a párod hazajön, kedvesen elélibbensz: Na, mit szólsz az új ruhámhoz? A párod rádnéz, elmosolyodik, mert valóban tetszel neki, és így szól: Hú, ez nagyon zsír! Ettől egy életre elmegy a kedved a ruhától, mert a zsírról azzonnal a ruhád alatt rejtőző méretes testrészeid jelennek meg lelki szemeid előtt. Ebben az esetben beszélhetünk kommunikációs hibáról, hiszen a szavak nem fejezték ki azt, amit a gondolatok közvetítettek.

Bekategorizálunk

Ha általánosítasz, ismét követhetsz el hibát. Tételezzük fel, hogy volt egy pasid, aki erőteljesen nyomult, és mindenáron szexelni akart, Te pedig beadtad a derakad, gondoltad, ha ennyire nagy a szerelem, hadd lángoljon. Reggel azonban csak két üres sörösdobozt és 12 csikket találtál meg a pasiból - a fennmaradó részét azóta sem láttad. Rá egy hónapra megismerkedsz egy másik pasival, s az első csóknál közlöd vele, hogy nem érted, de minden pasi csak a szexre hajt. Te is tudod, hogy nem így van, de jól esik kimondani. Nem valószínű, hogy ezzel a viselkedéssel közelebb kerülsz egy igaz párkapcsolathoz.

Információhiány

A kihagyásokkal is lehet különös helyzeteket teremteni. Tegyük fel, hogy kedvesed egy hete nem láttad, de tudod, hogy este érkezik, ezért új ágyneműt húzol, lezuhanyzol, rendbe teszed magad, gyönyörű rendet raksz a hálószobában, s lágy zenével, egy kis füstölővel és hangulatos fénnyel teszed vonzóvá a helyiséget. Amikor szerelmed hazatér a hosszú útról, megcsókolod, előveszel egy üveg bort, és csak annyit mondasz: "Szivem, már annyira vártalak. Azt akarom, hogy ma nagyon jól érezd magad!" S csak csodálkozva nézed, ahogy a pasi megölel, kikapja a kezedből az üveget, és a tévé előtti fotelbe veti magát. Épp kezdődik egy jó krimi. Jó hosszú. Nos, ebben az esetben a kihagyás okozta a gondot. Túl keveset mondtál, s a hiányzó részeket ilyenkor mindig a másik tölti ki tudattalanul. Sokszor nem pont azzal, amivel Te szeretnéd.
 
 

A tákolás tehát lehet sok-sok problémának a forrása.
Ha túl sokat torzítasz, a fene sem érti majd, miről hablatyolsz. Ha túl sokat általánosítasz, mindig az első tapasztalatodra alapozol majd mindent - s ha az épp negatív, hát rendesen befürödtél. Ha túl sokat kihagysz, akkor meg... Tudod, hogy van az: Néma gyereknek anyja sem érti a szavát.

Tákolni persze lehet jól is. Ha tudatosan torzítasz el pár információt, ha direkt álalánosítasz, vagy épp szándékosan hagysz ki a mondandódból pár információt, akkor azzal egész jó dolgokat tehetsz.

Kép: pasja1000 / Pixabay

 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

 
 
[ 7339 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x