Mit akarsz látni, mikor lepereg előtted életed filmje?
Címlap / Psziché / Mit akarsz látni, mikor lepereg előtted életed filmje?

dr. Valló Ágnes
dr. Szilágyi Zoltán

Mit akarsz látni, mikor lepereg előtted életed filmje?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Azt tartja a közhiedelem, hogy életünk utolsó pillanatában lepereg előttünk életünk filmje. Ha így van - bár erre nincs tanú - ez életünk leghosszabb rövidfilmje, minden, ami fontos volt valaha számunkra lepereg néhány másodperc alatt. Leltár ez az életünkről, jóról rosszról, amit tettünk és ami történt velünk. Van ennél fontosabb leltár? Nyilván nincs, és hogy mi kerül bele, arról magunk gondoskodunk. Bánjunk hát gondosan életünk értékeivel!  

Az értékek azok a dolgok, amik fontosak a számunkra. Ilyen az egészség, a szeretet, a siker, a jólét, a pénz, a karrier, a hatalom stb. Értékeink, és azok fontossági sorrendje (hierarchiája) egész életünkben döntően megszabja magatartásunkat.

Ugyanazt a dolgot mindannyian másképp látjuk, mert másfajta értéket képvisel a számunkra.


Kati és Juli – mindketten bedolgozó varrónők ugyanannál a ruhakészítő cégnél. Mégis egészen másképp beszélnek munkájukról. Kati arra panaszkodik, hogy alulfizetett rabszolga, munkája monoton és egyhangú, amikor a kiszabott darabokból egymás után összeállítja a ruhákat. Juli ugyanazt csinálja, de egészen mást érez.

Nagyon szerencsésnek érzem magam, mert azt csinálhatom, amit szeretek. Élvezem az anyag tapintását, és azt is, ahogy a kezem között a darabokból összeáll a ruha. Közben elképzelem a nőt, aki viselni fogja.”

Márta és Edit gyerekeket tanít zongorázni. Márta tehernek, gyötrelemnek érzi a munkáját: „Egész nap hallgatom a klimpírozásukat. A legtöbbje utálja az egészet, csak a szülők erőltetik. Szörnyűség, szinte bűn, amit a zene ellen elkövetnek.

Edit viszont élvezi a tanítást: „Fantasztikus érzés, ahogy a sok egymás utáni hangból egyszer csak zene lesz. És az a legszebb, ahogy a gyerek – aki csak a mama kedvéért zongorázik – egyszer csak megérzi ezt. Ahogy megszereti a zenét, és megszólal a lelke.”

Arnold Bennett angol regényíró szerint „a boldogság titka az, hogy azt csináljuk, amit szeretünk, vagy megszeressük azt, mit csinálunk.”


Ami az egyik ember számára maga a boldogság, a másiknak egyenesen boldogtalanság forrása lehet. Déméter
számára gyesen lenni egy vagy két gyerekkel a legnagyobb boldogság. Artemisz viszont pár hónap után úgy érzi, hogy megfullad a bezártságtól. A legnagyobb problémát az jelenti, ha megmondják nekünk, hogyan, mitől legyünk boldogok.

A bennünk élő istennők legfontosabb értékeinket is képviselik. Ők döntik el, mi a legfontosabb a számunkra.

Artemisznek az érdekes, mozgalmas élet, új kihívások, új meg új csúcsok meghódítása. Athénének a hivatás, a tudományos kutatás, a karrier, az előmenetel. Aphroditének a szerelem, a férfiak csodálata, a belemerülés egy új, csodálatos kapcsolatba. Hérának a házasság, egy sikeres, befolyásos férj oldalán. Déméternek 3-4 kiváló, jól tanuló, jól alkalmazkodó gyerek. Perszephonénak a megfelelés, azonosulás, Hesztiának a csendes, befelé forduló szemlélődés, a nyugodt élet, a belső harmónia. Mivel mindannyiunkban egyszerre több istennő lakozik, értékeik is keverednek, összeadódnak. A nők számára az egyik legnehezebb dolog felállítani a fontossági sorrendet, az értékhierarchát, és még nehezebb módosítani ezen a sorrenden, ha az élet megköveteli.

 
 
Ha fel akarjuk fedezni legfontosabb értékeinket, vagyis azt, hogy mi az igazán fontos a számunkra, elképzelhetjük magunkat életveszélyben, vagy akár életünk utolsó pillanatában. Feltehetjük magunknak a kérdést: Ha lepereg előtted életed filmje, mit akarsz látni? Akciófilmet? Esetleg pornót? (Biztosan van néhány férfi aki erre igennel válaszol. Nők azonban aligha) Karriertörténetet? Melodrámát? Vagy egy szép és igaz – kissé romantikus – történetet mély emberi kapcsolatokról?

Ha felismerjük igazi értékeinket, jobban tudunk rangsorolni. El tudjuk különíteni a fontosat a lényegtelentől, és azt is jobban el tudjuk dönteni, mi az amiért érdemes küzdeni, vállalni a harcot, a konfliktust, az összeütközést is. Ha bölcsen választjuk meg csatáinkat, akkor nem forgácsoljuk szét erőnket, és nagyobb valószínűséggel érünk el sikert. Másfelől olyan területen érünk el sikert, ami igazán fontos a számunkra, megalapozva ezzel boldogságunkat is.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 5233 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x