A társfüggőségből való gyógyulás első öt lépése
Címlap / Te+Én+Szex / A társfüggőségből való gyógyulás első öt lépése

Gelsei Bernadett

A társfüggőségből való gyógyulás első öt lépése

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

A társfüggőségből való kigyógyulás lehetséges, viszont elengedhetetlen és szükséges eleme az önismereti munka. Ez azt jelenti, hogy képesnek kell lenned szembenézni önmagaddal, és elég bátornak lenned ahhoz, hogy egy teljesen új nézőpontból tekints rá az életedre! A gyógyuláshoz vezető úton érdemes a következőket együtt használnod: önismereti munka, önsegítő csoport, részvétel rendszeres tanácsadáson.  

A társfüggőségből kivezető út számtalan állomásból és lépésből áll, melyek nem egymás után jönnek, viszont nélkülözhetetlenek a gyógyuláshoz.

1. Ismerd fel, milyen társfüggőségi viselkedési mintákat használsz!
A társfüggőségre úgy is tekinthetünk, mint az érzelmek terén jelentkező torzításra. Ez azt jelenti, hogy a társfüggőség valójában mindent átszínez, vagyis nem a valós érzelmeket és helyzeteket látod, hanem annak egy számodra kedves verzióját. Ez azért történik meg veled, mert véded önmagad a sérülésektől, és így egy saját magad által létrehozott torzításon keresztül éled a mindennapjaid.

Talán a legnehezebb az, hogy ezt a torzító üveget le tud venni a szemedről és meg tudd látni a valóságot. Vagyis nem kell mások helyett folyamatosan neked aggódnod, döntened, érezned, megoldanod, mint ahogy eddig tetted, ami a torzított gondolataid és érzéseid miatt történt. Hidd el, hogy az a valóság, hogy minden felnőtt ember, így a párod is a saját maga gondolataiért, érzéseiért és tetteiért felelős, ami az övé, és nem a tiéd. Nem kell átvállalnod ezeket a nehéz érzéseket, terheket helyette, ezekkel neki kell megküzdenie. Neked viszont azzal, hogy el tudd viselni azt, hogy ezt ő önállóan tegye, úgy ahogy képes is arra! Hidd el, ez elviselhető, bár nem kontrollálható.



2. Értsd meg a társfüggőség okát!
A legjobb megközelítés szerintem a pszciho-bio-szociális elmélet, amellyel megértheted a társfüggőségedet. Érdemes ránézned milyen biológiai okai lehetnek nálad, pl. öröklődés a családban.

Milyen személyes pszichológiai okai lehetnek, akár a korai 0-3 éves korodban kialakult kötödésnél, vagy, hogy milyen a te saját személyiséged, karaktered.
Fontos megismerned azt, hogy milyen családi mintákat hozol, azokban hol van jelen a társfüggőség, melyik szülőd, nagyszülőd hozta ezt be ezt a mintázat.

3. Nézz szembe eddigi társfüggő kapcsolataiddal!
Valójában a társfüggőség traumákra és beteljesületlen kapcsolati folyamatokra vezethető vissza. Amikor végiggondolod az eddig kapcsolataidat, fel fogsz ismerni benne olyan helyzeteket, folyamatokat, amelyeket eddig tudat alatt újraismételtél. Ez egy nagyon katartikus élmény, de segít felnyitni a szemed és segít abban is, hogy újra tudd fogalmazni, valójában mire is van szükséged.
 
4. Semmi projekció!
Amikor másokról úgy beszélsz, hogy megbélyegzed őket,- hibásnak, vagy rossznak minősíted-, általában a kivetítés, projekció használatát jelenti, ez egy önvédő mechanizmus.
Más szavakkal: másban könnyebben észre veszed azokat a tulajdonságokat- pl. harag, arrogancia, önzőség-, amelyeket nem szeretsz önmagadban. Persze ezek mindig tudattalanul történnek, és attól énvédő mechanizmusok, hogy eszedbe sem jut magadra vonatkoztatni őket. Ehelyett - és ez a projekció lényege: őt vádolod meg, torzítással.

A torzítás ebben az esetben úgy működik, hogy extra érzékenyen tudsz reagálni ezekre a megnyilvánulásokra és úgy értelmezed, hogy ő arrogáns és dühös rád. Bezzeg te, soha nem lennél ilyen vele stb. Itt már megtörténik egy torzított értelmezése a valóságnak (ezt kognitív terápia során lehet jól kezelni) és azt hiszed el igaznak, ezért az érzelmeid is ennek megfelelően alakulnak. Tehát magadat jónak tudod feltüntetni, így neked lesz igazad, tehát azzal igazolod saját viselkedésed, hogy a másikat rossznak tünteted fel. A torzítással pedig mindezt igaznak és valósnak éled meg.

Nagyon fontos lépés, hogy képes legyél elfogadni azt, hogy nem csak jó vagy, hanem időnként rossz is lehetsz. Ezért ezt a kivetített énedet újra integrálnod kell önmagadba. Ezt egyedül nehéz megcsinálni, hiszen egy szeretetteljes támogatói közeg visszajelzése tudja csak megadni. A projekció a tagadás őrtornya, de ha képes vagy lebontani, megtudod milyen is vagy valójában!

5. Szabadulj meg az önutálattól!
Társfüggőség kialakulásában nagyon gyakori, hogy valamelyik szülőről történő leválásnál következett be elakadás, azaz traumatizálódótt. Éppen ezért az is lehet, hogy még mindig nagyon erősen függsz a szüleidtől, érzelmileg mindig nagyon megérintenek, ahogyan beleszólnak az életedbe. De lehetséges, hogy éppen ezért ki is zártad őket tudatosan. A lényeg, hogy ezzel dolgoznod kell. A leválásnál mindig előjön a szeparációs szorongás, illetve nagyon erős negatív érzelmeket élhetsz meg a szüleid felé, amiből ismét az állapítható meg, hogy önmagaddal sem vagy jóban. Aki nem szereti önmagát, annak az önértékelése is nagyon alacsony és ez az egyik legfőbb táptalaja a társfüggőség kialakulásának. Dolgozz magadon ezen a területen, hogy eljuss az önelfogadáshoz és az önszeretethez!
  
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

 
 
[ 9928 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x