Ezt soha ne tanítsd a gyereknek arról, ami a lába közt van!...
Címlap / Te+Én+Szex / Ezt soha ne tanítsd a gyereknek arról, ami a lába közt van!

Ezt soha ne tanítsd a gyereknek arról, ami a lába közt van!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Hogy van magyarul? Vagina - vulva - punci - pina - nuni - cuni? Pénisz - fasz - fütykös - kukac - pöcs - kuki? És te ebből mit tanítasz odahaza? Hogyan nevezitek? Nem is hinnéd, mennyit számít, nem csak a neve, de az, hogy mertek-e beszélni róla?  

Sok szülő van, aki elhibázza a dolgot. Nem beszél róla, vagy éppen túl gyerekesen becézgetve, gyerekes nevekkel illeti, ami később, amikor már a jókorára duzzadó szerszám egyáltalán nem kukacka, nem fog beválni. A fiatal nem fogja tudni megnevezni saját nemi szervét – és amire nincs szavunk, azt sokkal nehezebben ismerjük meg. 
 
A fiúké elöl lóg, látványosabb, ezért talán arra több, elfogadottabb név van. A pénisz szó mégis sok családban tabu. A lányokéról aztán ne is beszéljünk, nincs használható név rá, amivel a gyerekek később is nyugodtan nevezhetnék, ha kapcsolatba kerülnek egy számukra kedves másikkal. Egyszerű helyzetekben, a pisilés utáni higiénia kapcsán, az alsónemű viselésekor, a fürdetésnél, vagy kamaszként anemi érés kapcsán, biztosan beszélnünk kell az intim testrészekről - és nem mindegy, hogyan tesszük. 
 
A lányokéra meg aztán még ennyire sincs jó szó. Vaginát használunk gyakran, ez az Eve Ensler által elhibázott névhasználat nem tett jót a hirdetett ügynek, ugyanis téves. A vagina = hüvely, a szeméremtest az vulva latinul, de még ez is erőltetett, mert nem magyar és a gyereknek teljesen idegen. Viszont legalább pontos, ellentétben a vaginával, ami téves. Ha azonban elképzeljük egy intim helyzetben ezt a szót: 
 

Kicsim kényeztesd a vulvámat, de még ne nyúlj a vaginámhoz! 


Mesterkéltnek, merevnek, sterilen tudományosnak tűnik. Ezeknek pedig nincs helyük az ágyban, mert megölik a szex örömét. Kedves szavak kellenek, melyek nem gyerekesek, ugyanakkor oda illenek a helyzetbe. Aki jóban van a testével, az találhat valamilyen nevet, vagyszót rá, ami nekik, az adott helyzetben szerethető. 




Mit tanítsunk mégis? 


A kérdésre nincs egyértelmű jó válasz, de rossz válasz igen. Ne tanítsunk sem szégyenkezést, sem selypegést, sem titkolódzást. Szinte bármelyik nevet is választjuk ki, beszéljünk róla egyenesen, nyíltan és természetesen, ahogy a hasunkról, fülünkről fenekünkről is beszélnénk. A nemi szerv is testrész, ami hozzánk tartozik. Ha a gyerek abban nő fel, hogy valamilyen tabu kapcsolódik hozzá, felnőttként sokkal nagyobb kíváncsisággal fordul majd a pornó felé, ami súlyosan károsítja a személyiségét. (A prüdéria valójában a pornó előszobája >> )
 

Növeli a nemi erőszak kockázatát


Azok a szülők, akik túlzottan titkolódznak, azt kockáztatják, hogy a gyerekük fél információk alapján, saját testképükkel zavaros viszonyban, később nem megfelelő kapcsolatokba sodródjanak. Minél nehezebben nevezi meg saját nemi szervét valaki, annál kiszolgáltatottabb a szexuális bántalmazás valamely formájának. A kicsi gyerekeknek ezért meg kell tanítanunk a fehérnemű szabályt.

A kérdést művészi megfogalmazásban Palya Bea beszéli el ebben a dalában, aki eddig kínosnak, kényelmetlennek tartotta, hogy beszélgessen a gyerekkel a nemi szervekről, annak talán közelebb hozza a témát. 
 
 


Mászkáltok-e pucéran? 


A családokban gyakorta tabu a meztelenség. Pedig ha a családtagok odahaza vállalják saját testüket, nem kínos egymás előtt vetkőzni és öltözni, az sokkal egészségesebb testképet ad a gyereknek. Bátran ki szabad-e jönni a fürdőből ruha nélkül a szobáig, vagy takargatni illik magunkat odahaza? Sikítunk-e ha valaki meglát bennünket ruha nélkül, vagy ez magától értetődő dolog  a családtagok közt?  

A magamutogatás és a természetes viselkedés közt óriási a szakadék, nem az előbbirőll van szó. A szülők és gyerekek egészséges testképe összefügg. Ha a szülő jól van a bőrében, akkor a gyerek is esélyesebb arra, hogy egészségesebben viszonyuljon saját nemi szerepéhez. 

Néhány támpont a szexuális felvilágosításhoz >>


 
 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.



 
 
[ 21470 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x