Hitek és tévhitek a "nehéz napokról"
Címlap / Te+Én+Szex / Hitek és tévhitek a "nehéz napokról"

Hitek és tévhitek a "nehéz napokról"

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A havi vérzéssel, a menstruációval kapcsolatban még napjainkban is meglehetõsen gyakori a tájékozatlanság, ami sok esetben alaptalan félelmeket, aggodalmakat ébreszt, és számos tévhitre ad okot. Összeállításunkban az ilyenkor leggyakrabban felmerülõ kérdésekre igyekszünk válaszolni. 

"Mikor jelentkezik elõször a havi vérzés?"
Az elsõ vérzés általában 11-16 éves kor között "jön meg". Magyarországon többnyire 12-14 éves korban jelentkezik elõször. Mivel a testi fejlõdés eltérõ ütemû, ezért a menstruáció az azonos korúaknál is más-más idõben jelentkezik. Ha 17 éves korig nem indult be a havi ciklus, akkor célszerû a problémával nõgyógyászhoz fordulni.

"Milyen rendszerességgel kell ’"megjönnie" a menstruációnak?"
A havi ciklus, a két menstruáció közötti idõszak, általában 23-25 nap. Ezen belül azonban egyénileg változó, hogy kinek, hány naponta érkezik. A ciklus hosszát és rendszerességét befolyásolja az étkezés, az idegállapot és a fizikai terhelés is. Erõs fizikai munkát végzõknél, sportolóknál vagy mániákusan fogyókúrázóknál elõfordul, hogy kimarad egy-egy ciklus.

"Szabad-e a menstruáció ideje alatt sportolni?"
Szabad, hiszen a havi vérzés nem betegség, nem "havibaj", hanem a nõi test mûködésének természetes folyamata, éppen ezért ugyanúgy mozoghatunk, mint máskor. A sportolás lazító hatású, ami csillapíthatja az ilyenkor fellépõ görcsöket, fájdalmakat

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 16073 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x