HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-08-15
Címlap / Ajánló / Százéves szobrász köztéri szobrát avatják

Százéves szobrász köztéri szobrát avatják

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-08-15

Idén lesz 100 esztendős Veszely Jelena szobrászművész, akinek Meditáció című kőszobrát most felújítva vehetik birtokukba a pestújhelyiek.  

 

Idén lesz 100 esztendős Veszely Jelena szobrászművész, aki 1917 november 28-án született a horvátországi Ljeskovicán, és Zágrábban a világhírű horvát szobrászművész, Ivan Meštrović professzor egyetlen magyar tanítványa volt. Ezenközben párhuzamosan a zágrábi zeneakadémiát is elvégezte. A háború döntötte el, hogy a képzőművészetet választotta.

A festőművész Szilvássy Pállal és kislányukkal évekig éltek a nagybányai művésztelepen. Itt született meg második leányuk, majd már Budapesten a harmadik. Ő ihlette meg azt a szobrot, amelyet most újraavatnak.A finom kezű és törékeny művésznő alkatát meghazudtoló erővel és energiával szelídítette meg a súlyos kő és bronz tömböket, amikor az ország számos városában látható köztéri szobrait megalkotta.

A művésznő egyik alkotása a „Meditáció” köztéri szobor, melyet 1975–ben a XV. kerületi Mézeskalács téren helyeztek el, és a környék lakói nagyon megszerették a szobor megnyugtató jelenlétét.Az elmúlt bő negyven év nyomot hagyott a szobron is, a környezetén is - a növényzet teljesen elburjánzott körülötte, alig volt látható. Ezért a XV. kerületi Horvát Önkormányzat kezdeményezte a felújítását, és ebben partnerre talált a XV. kerületi önkormányzatnál, ahol anyagilag és a munkálatok megszervezésével is támogatták a szobor restaurálását és környezetének rendbehozatalát.

A felújított szobrot október 13-án, pénteken délben avatják újra a kerületi fúvószenekar közreműködésével. Az eseményen a kerületi vezetők és a horvát kisebbségi önkormányzat mellett részt vesz Horvátország magyarországi nagykövete is. 
 
[923]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x