Vérző, gyulladt fogíny? Ne hanyagold el, mert súlyos bajt...
Címlap / Ajánló / Vérző, gyulladt fogíny? Ne hanyagold el, mert súlyos bajt okozhat!

>

Vérző, gyulladt fogíny? Ne hanyagold el, mert súlyos bajt okozhat!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-16

A fogmosás közben jelentkező ínyvérzés gyakori jelenség, talán már te is tapasztaltad. A legtöbben csak legyintenek rá, hiszen általában nem jár fájdalommal, valamint a vérzés mértéke is változó. Annak ellenére, hogy sokáig nem tapasztalsz komolyabb tüneteket, az ínyvérzést nem szabad elhanyagolni.  

 ínyvérzést nem szabad elhanyagolni, hiszen ez egy éppen zajló gyulladásos folyamat jele. Ebben a stádiumban még komolyabb beavatkozás nélkül visszafordítható, ám kezeletlenül, illetve nem megfelelően kezelve fogágybetegség is kialakulhat, melynek hosszabb távú következménye lehet súlyos csontpusztulás, fogvesztés és egyéb, a szervezetet érintő szövődmények. Miért alakul ki a fogínygyulladás és mit tehetsz ellene? 


 

Miért vérzik a fogíny? És hogy lesz ebből súlyos gond?

 
Bár a helyes és rendszeres fogápolás egyszerű dolognak tűnik, sajnos nem az. Nagyon gyakori a helytelen fogmosási technika, a fogközök tisztításának mellőzése, de az is, hogy túl hosszú ideig használjuk ugyanazt a fogkefét. Az eredmény a fogakon maradó lepedék, amiben elszaporodnak a káros baktériumok, ennek hatására az íny begyullad, vérezni kezd, gyakran kellemetlenné válik a lehelet.
 
Ha a plakkot (lepedéket) nem távolítjuk el, akkor abból a nyálban található ionok miatt kristályosodás során fogkő alakul ki. Az, hogy ez mennyi időt vesz igénybe, egyénenként változó, átlagosan 10-14 napos a plakk érési ideje.
Ha már kialakult a fogkő
, ezt otthoni szájápolási eszközökkel nem lehet eltávolítani, ilyenkor fogorvos segítségét kell igénybe vennünk. Ha ez nem történik meg, további lepedék- és fogkőképződéssel kell számolnunk, ami fenntartja, súlyosbítja a már meglévő ínygyulladást. A folyamat előrehaladtával a baktériumok elszaporodnak és áttörik a védelmi vonalakat. Ilyen esetekben hosszabb távon az íny visszahúzódhat, tasakképződés és csontpusztulás figyelhető meg, mely hosszabb távon a fogak meglazulásához majd elvesztéséhez vezethet. Ezenfelül a baktériumok a véráramba juthatnak és így a szervezet más területeihez eljutva egyéb krónikus gyulladásos tüneteket okozhatnak, ezt hívják fogászati gócfertőzésnek.

A kezeletlen fogágybetegség többek között kockázati tényezőt jelent bizonyos szív- és érrendszeri súlyos állapotok kialakulásában, ill. akár a cukorbetegség kezelését is megnehezítheti.
 
 

Nőként fokozottan vigyázz magadra!

 
A fogínygyulladás jelentős hajlamosító tényezői a hormonális változások, amelyek főként nőknél jelentenek lényeges kockázatot. A várandósság és a menopauza ideje alatt jelentős mértékű, a menstruációs ciklus alatt pedig kisebb hormonális változások zajlanak a nők szervezetében. Ezen folyamatok kedveznek bizonyos fogágybetegségre hajlamosító baktériumfajok elszaporodásának, így sokkal könnyebben alakul ki ínygyulladás. Emellett a vérbőségnek köszönhetően extrém válaszreakció és duzzanat alakulhat ki, a kórokozók a véráramba kerülve koraszülést, vagy alacsony születési súlyt eredményezhetnek, valamint a magzatot is károsíthatják.
 

Mit tehetsz, hogy megelőzd a bajt? 


Fontos kiemelni, hogy az ínygyulladás megelőzhető és kezelhető! A legfontosabb, amit mindenképpen meg kell tenned, a megfelelő szájápolás. És ez nem áll meg a napi kétszeri fogmosásnál, ugyanis a fogkefék csak a jól hozzáférhető fogfelszíneket tisztítják meg alaposan, a fogközöket nem. A fogmosáson kívül fontos, hogy rendszeresen használj zárt fogközök, illetve torlódott fogazat esetén fogselymet vagy nyitottabb fogközöknél fogköztisztító kefét. Mindemellett pedig nagyon fontos a fogmosás technikája. Ha nem vagy biztos abban, hogy jól tisztítod a fogaid, érdemes szakember segítségét kérni, akivel egyénre szabottan megbeszélitek és begyakoroljátok, hogy hogyan és milyen eszközökkel tisztítsd a fogaid.
 
Ezen kívül, ha esetleg dohányoznál (ugye nem?) akkor tudnod kell, hogy ez borzasztóan káros az ínyedre és a fogaid körül található csontra is, ráadásul elfedheti a korai gyulladásos tüneteket, és túl későn derülhet ki a sokkal nagyobb probléma, a fogágybetegség.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


(X)
 
 
[ 1707 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x