Hat csodacsillag: Szilvás töltött csillag

Ez a recept különösen jó az emésztés rendbetételére, hiszen szilvalekvárral töltött, és nem linzer tésztából van, hanem hajtogatni kell.

Kevert vagy túrós vajas tésztából készül, ezek receptje:
25 dkg margarin vagy vaj,
30-35 dkg liszt,
kb 2 dl víz és egy kis só,

A hozzávlókat tálban összedolgozzuk. Hideg helyen kell pihentetni, háromszor hajtogatni.

A túrós változat: 
25 dkg tehéntúró,
ugyanennyi vaj vagy margarin,
25 dkg liszt, és mehet bele egy kevés sütőpor is közvetlenül a liszthez keverve.
(Ezt is pihentetni kell, és kétszer-háromszor hajtogatni.)

A kinyújtott tésztából kivágott kb.7x7 cm-es négyzeteknek a sarkát úgy kell bevágni, mintha papírforgót készítenénk. A négyzetek közepébe szilvalekvár kerül, vagy kimagozott, puhára főzött és péppé zúzott aszalt szilva. A sarkukon bevágott négyzeteket csillagalakban hajtogatjuk, az egymásra kerülő részek között a tésztát meg kell nedvesíteni vízzel. Aztán már csak a tetejüket kell tojással megkenni és forró sütőben sütni.

Kérdezze háziasszony tanácsadónkat, Patocskai Nikolettet konyhatrükkökről és praktikákról!

A hat csodacsillag: 
Fahéjas túrós csillag
Mandulafrorgácsos csillag
Mézes-mákos csillag
Csokicsillag hómázzal
Csillagos karácsonyi non plus ultra