Kopasz férfiak szíve

Egyértelmű összefüggés található a kopaszság és a szívbetegségek között.

A Harvard Orvosi Egyetemen végzett vizsgálatok szerint egyértelmű összefüggés található a kopaszság és a szívbetegségek között. Egyes kutatók ezt az emelkedett szintű férfi-nemihormonokkal, az androgénekkel, ezek közül is elsősorban a magasabb tesztoszteronszinttel hozzák összefüggésbe.

A Harvard Orvosi Egyetemen és két bostoni kórházban 22 ezer 40 és 84 év közötti férfit vizsgáltak. A 11 éves követési időszak alatt azt találták, hogy jelentős kapcsolat mutatható ki a kopaszság és a szívkoszorúér- (coronaria arteria) betegségek között. A tanulmány szerint a teljesen kopasz férfiaknak 36%-kal nagyobb az esélyük a coronaria keringési zavarok okozta szívbetegségekre (pl. szívinfarktusra), illetve érsebészeti szívműtétekre, mint a kopaszodásra kevésbé hajlamos társaiknak. A homloktájékon kopaszodó férfiaknak 9%-kal, a fejtető enyhe, illetve közepes kopaszodása esetén 23, illetve 32%-kal nagyobb a kockázata a szívbetegségekre a nem kopaszodó férfiakénál.

A kopaszság kialakulása több tényezőtől is függ, de a legjelentősebb a genetikai adottság. Egyelőre nem nagyon ismerjük a hajhullás genetikai hátterét, azonban bizonyos, hogy a férfi-nemihormonok, az androgének befolyásolják a kopaszság génjének kifejlődését. A vizsgálatok azt is igazolták, hogy a kopasz emberek fejbőrében több androgénreceptor (az androgénekre érzékeny "jelfogó készülék") található.

Az androgén hormonok ezen kívül - mint az érelmeszesedés kockázati tényezői - hozzájárulnak a zsírlerakódáshoz az artériák falában. Ezáltal fokozzák a vérrögképződésre, azaz trombózisra való hajlamot.

Valószínűsíthető, hogy a kopaszság génje és a szívbetegségre hajlamosító örökletes zsír-anyagcserezavarok együtt öröklődnek. Bár a kopaszság nem befolyásolható kockázati tényezője a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek, nagy jelentősége lehet a veszélyeztetett férfiak szűrésében. Ezáltal elkerülhetők olyan műtéti beavatkozások és megelőző módszerek, melyeket a szívkoszorúér-betegségek eddig ismert, befolyásolható kockázati tényezőire alapoztak.

Paulo Lotufo
Archives in Internal Medicine