Húsvéti "termékenység varázsló" kalácskoszorú

A húsvéti étkek varázshatalmúak. Jelképeikben a termékenységet, bőséget teremtik számunkra, a buján terjedő, szintén termékeny természettel egy időben. A húsvéti kalács is ilyen jelkép. Könnyen elkészíthető kipróbált recepttel, szeretettel süssük az ünnep örömére.

Hozzávalók:
60 dkg liszt
3 dkg élesztő
2,5 dl langyos tej
10 dkg szezámmag
7,5 dkg puha margarin
7,5 dkg cukor
1 tojás
1 tojás sárgája
2 mokkáskanál gyömbérpor
1 evőkanál sűrített tej
csipetnyi só

Elkészítés:
Az élesztőt elkeverjük egy kevés tejjel és egy evőkanál cukorral, hogy folyékony legyen. A lisztből a tejjel és az élesztővel tésztát gyúrunk, és piros konyharuha alatt - ettől jobban feljön a tészta - pihentessük negyedórát. Ha feljött, adjuk hozzá a margarint, a maradék cukrot, az egész tojást, a csipetnyi sót, a gyömbérport és a szezámmagot. A szezámmagból egy picit tegyünk félre a díszítéshez. Alaposan dolgozzik össze a tésztát, és letakarva pihentessük újabb negyedórát a piros konyharuha alatt.
A kész tésztát osszuk három részre, és fonjunk belőle kalácsot. Ha kerekre fonjuk, az illesztésbe egy természetes technológiával megfestett tojást tehetünk, és megerősíthetjük egy kis tészta ráhagásával. Így akár felakasztható "szemes" koszorút kaphatunk. (Például hagymahéjjal festett tojást) A koszorút kenjük meg tojássárgájával, és süssük 30 percig előmelegített sütőben. Az elkészülés előtt kenjük át a tojássárgájával a kalácsot, és szórjuk meg a maradék szezámmaggal. (Ne a sütés elején, mert ráég és csúnya lesz!)

Ha a koszorút ajándékozásra is szánjuk, akár dupla, vagy négyszeres adagot is készíthetünk, mivel gyorsan megsül, és szaporán elkészól. Kiváló ajándék lehet barátoknak, ismerősöknek.

Köthetünk rá szalagot, díszeket, és dekorálhatjuk a közepét megfestett tojásokkal.