Dzsem mézzel

A nyár ízeit, a nap lelkét tárolhatjuk az üvegekben, szín és adalékanyagok nélkül, a család és barátok örömére.

A gyümölcsöket érett és éretlenekre osztjuk. Az éretteket átdaráljuk ezek képezik a dzsem alapját. Az éretlenebbjét, ha  apró egészben hagyjuk, ha nagyobb felvágjuk. Természetesen a magokat minden esetben eltávolítjuk. A ledarált gyümölcsöt 6 l-es lábosban gyors tűzön  állandó keveréssel 10-15 percig a mézzel együtt főzzük. Ezután hozzáadjuk a vágott gyümölcsöt és állandó kavarással még 10 percig főzzük, amíg felhólyagosodik, és a fakanálra vett massza nem folyva esik vissza. A tűzről levéve azonnal a száraz üvegekbe töltjük és lekötjük celofánnal. Száraz dunsztba tarjuk egy éjszakát. A gyümölcs cukortartamától függően 1 kg gyümölcshöz 500-1000g mézet számítunk.

Barackdzsem
1 kg barack, 800g méz
A megmosott gyümölcsöt a leírtak alapján elkészítjük. Ha a dzsem fővés közben igen besűrűsödne, tegyünk bele egy pár reszelt almát, amivel szintén összelobbantjuk.