Lekvárok - cukor nélkül

A lekvárok örömhozó ízek, kenyéren, sütiben, vagy csak úgy magában.

A lekvárkészítés abban különbözik dzsemekétől, hogy nem tartalmaz gyümölcsdarabokat, csak gyümölcspasztát. A mézzel együtt főzzük gyors tűzön, 1 kg gyümölcspasztához  400-1000g méz szükséges, a gyümölcstől függően. A masszát szélesszájú zománcos edényben főzzük, hogy minél gyorsabban összeálljon

Hecsedlilekvár /csipkebogyó/
1 kg hecsedli, 700g méz
A bogyókat megmossuk, leszárazzuk, kimagvaljuk, edénybe  téve addig főzzük annyi vízben, ami ellepi, amig passzírozható puha  nem lesz. /kb 1 óra/. A levét ne öntsük ki, igyuk meg mézzel és citrommal.
Átpasszírozás után kavarjuk hozzá a mézet és gyors tűzön megfelelő sűrűségűre főzzük.