Vegetariánus kenyér

Ez egy kelesztőanyag nélküli, gyors laktató, egyszerű kenyér. Az indiai csapatihoz hasonló, készíthetjük teljesörlésű vagy vegyes lisztből.

Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 5 dkg vaj, kevés só, meleg víz.
A langyos, megszitált liszthez adjuk a sót, meleg vízzel lágy tésztát gyúrunk és nagyon jól kidolgozzuk. Letakarva 60 percig kelesztjük, majd a tésztából akkora darabokat veszünk ki, hogy 3 cm átmérõjû golyókat tudjunk gyúrni belõle A golyókat a lisztezett gyúródeszkán lelapítjuk, kb. 15 cm átmérõjû, nagyon vékony kerek lappá kinyújtjuk. A tetejét belisztezzük. Egyszerre több lapot készítsünk elõ. Palacsintasütõben süssük meg a lapok mindkét oldalát. Akkor jó, ha a tészta kezd elszínezõdni és felhólyagosodni. Ezután helyezzük a tésztát rácsos lapátra, tartsuk nyílt lángba és süssük tovább. Vigyázzunk, hogy el ne égessük. Ha megsült, kenjük be vajjal a tetejét, és egymásra halmozva lefedve tartsuk. 
Fűszeres vegetáriánus kenyér
Hozzávalók: 50 dkg barnaliszt, 5 dkg vaj, 1-1 kiskanál õrölt mustármag, õrölt római kömény, õrölt paprika, 1/2 kiskanál õrölt koriander, só, meleg víz.
Elkészítési módja teljesen megegyezik az egyszerû csapátiéval, a különbség csak annyi, hogy a fûszereket is a liszthez keverjük. A fûszerek mennyiségét természetesen ízlés szerint lehet változtatni. A csapáti a vegetáriánusok asztaláról nem hiányozhat. Az ételek mellé úgy fogyasztható, mint a kenyér.