Graham kenyér búzacsírával

Elsősorban a kézzel sütött kenyerek elkészítéséhez adunk tanácsokat. Ezenkívül az általunk életre keltett kenyér sokkal jobb ízű, mivel a saját energiáinkat dolgozzuk bele.A kenyérsütő gépekhez adnak gyári leírást, amely irányadó az abban a gépben készülő kenyerekre vonatkozóan.


Hozzávalók: 1 kg Grahamliszt, 10 dkg búzacsíra, 10 dkg kukoricaliszt, 10 dkg zabpehely, 1 dkg élesztõ, 1 dkg só, 1 l langyos víz, 1 evõkanál lenmag, 5 dkg napraforgóolaj, 1 dkg méz.
Az élesztõt mézes, langyos vízben megkelesztjük. A zabpelyhet kávédarálón megõröljük. Ezután a különbözõ liszteket a búzacsírával, a sóval és a lenmaggal jól összekeverjük. Az élesztõt ráöntjük a lisztre, a langyos vízzel alaposan eldolgozzuk, és közben hozzáadjuk az olajat. Az így elkészült tésztát tálban 3-4 órán át langyos helyen megkelesztjük. Ez idõ letelte után kiolajozott tepsibe tesszük, 30 percig pihentetjük, és közepesen meleg sütõben sütjük kb. 45-50 percig. Ha kész, a tepsibõl óvatosan a kenyérvágó deszkára : kiborítjuk és tiszta konyharuhával letakarva hagyjuk kihûlni.