Hajhullás? Állj! Természetgyógyász tippek őszre-télre

Haj-haj! Hajápoló, hajerősítő, hajpakolás, hajszínező, hajbodorító, hajdúsító, haj(Ó)törés ... Haj de jó lenne, ha mindent tudnánk róla! Ám időről időre visszatérő gondja férfiaknak és nőknek egyaránt a hajuk. Természetgyógyászunk segít megóvni azt ami még a fejünkön van.

Amikor az ember a hajhullásról szeretne megosztani érdekes gondolatatokat, akkor egy kicsit bajba kerül, mert már annyi minden elhangzott a hajról, annak táplálásáról, festéséről, mosásáról. Női újságok, internetes portálok hirdetik a kiváló termékeket, és minden magára valamit adó gyógynövénybolt tart legalább háromféle hajerősítő teát, kapszulát, egyebet. Hát akkor mit is lehetne ebben a témában elmondani?

Valószínűleg semmi újat, de mégis úgy érzem, megéri egy kis "együtt gondolkodás".

Csakra-hajbaj?
Valamelyik tanfolyamon szemlélem a háttérben álló hölgykoszorút, és figyelem beszélgetésüket. Mivel természetgyógyászati képzésen vagyunk, a téma is erről folyik. Elhangzanak megcáfolhatatlan tippek a helyes táplálkozással kapcsolatban: egyértelműen leszögezik hogy minden gond lelki eredetű, és különben is a csakrákkal van a baj. Az egészség a tetőfokára hág, már a párolt étel is mérgező, és amikor: „Hullik a hajam”- mondja az egyik, máris megindul a tippáradat: „Méregteleníts”- hangzik a javaslat, „Naponta tegyél rá X pakolást”- így szól a másik, „Voltál kineziológusnál?”- kérdezi a harmadik.

Humán frizura
Nézem a biotáplálkozást folytató hölgy festett göndörített haját, és elmerengek a világ furcsaságán, az emberi hajon.  Egy hajjal borított fej az emberré válásunk elején sem nem nőies, sem nem férfias volt, hanem humán jellegű. Többek közözött ez különítette el a többi főemlőstől az embert abban a folyamatban, amikor eltérő fajjá fejlődtünk. Amikor elértünk arra a szintre, hogy már frizurát is tudtunk magunknak csinálni, rengeteg új módszert találtunk arra, hogyan tegyük még feltűnőbbé szokatlan formákkal és színekkel a hajat.

Hajstatisztika
Vegyük most szemügyre ezt az érdekes "nyersanyagot". Az emberi fejbőrön átlagosan 100 ezer hajszál található. A világos hajú embereknek több, a sötétebb hajúaknak kevesebb. A szőke hajat viselőknek kb. 140 ezer, a barnáknak 108 ezer, a vörös hajúaknak alig 90 ezer hajszála van. Minden egyes hajszál a fejbőrben lévő tokból, úgynevezett tüszőből nő ki, aminek az alján a hajhagyma található. Ez a parányi szövetdarab gazdag érellátással rendelkezik, és előállítja azokat a sejteket, amelyből a haj keletkezik. Ezek a sejtek folyamatosan termelődnek a hajhagyma csúcsán, és tolják előre a hajat, ami növekszik.  Az átlag embernél ez naponta 0.33 mm. növekedést jelent.  A hajnövekedés folyamata 16, és 24 éves kor között a leggyorsabb.  A növekedés lelassul betegség esetén, de terhesség alatt is.

Az emberek nem "vedlenek", ahogy az állatok. Ősszel és tavasszal a hajhullás némileg megerősödhet, - ennek oka inkább a vitaminfelvétel változása lehet - ám ez nem szabad, hogy hamosáskor eldugítsa a lefolyót, vagy hajjal teli fésű formájában jelentkezzen!

Egy hajszál élettartama 6 év, és ha nem vágnánk,  akkor kb. 107 centire nőne meg. Az emberi haj különlegessége, hogy minden tévhit ellenére nem követi a természet ciklusát. Vagyis ősszel sem ritkul jobban, mint nyáron. Minden egyes hajszálunknak önálló életciklusa van, ami azt jelenti, hogy 90 százalék állandóan növekszik, és 10 százalék pihen. A pihenő szálak szétszórtan helyezkednek el a fejbőrön, és kb. három hónapig vannak passzív állapotban, mielőtt kihullanának.

Minden nap elveszítünk 50-100 hajszálat. Ha egy hajszál kihullik a hajhagyma megmarad, és kihajt egy új szálat, ami a régi helyébe lép. Ezután csaknem 6 évig marad aktív, és egy élet alatt (nyugati átlag) kb. 12-szer ismétli meg a ciklust. Az emberi haj rendkívül erős. Egyetlen hajszál szakítószilárdsága eléri a 160 grammot. Rugalmas, hiszen 20-30 százalékkal is nyújtható mielőtt elszakadna.

Hajszínező
A hajszín természetes kialakulása nagyjából a bőr színét követi, ebben ugyanaz a pigmentációs rendszer játszik szerepet. Északon élők kevés kevesebb melaninnal rendelkeznek, ez eredményezi a világos, népiesen szőkének mondott hajszínt.
A délen élőknél viszont nagyszámú megnyúlt melaninszemcse van, és ez az oka annak, hogy hajukat feketének látjuk. Bizonyos személyeknél a melaninszemcse nem nyúlik meg, hanem gömbölyű vagy ovális marad, ezért vörös lesz a hajszín. Egyfajta biológiai kombinációban jön létre a tűzvörös szín.

Amit nem komál a hajad...
A hajszálak formái is különbözőek. Három fő hajtípus van: a göndör, a hullámos, és az egyenes. Ami viszont mindenkinél közös, az a járulékos faggyúmirigy jelenléte, ami a hajszálak zsírozásáról ezért karban tartásáról gondoskodik. A hajmosás eltávolítja a faggyúréteget, és a haj védtelenné válik. Ezért van az, hogy a túl gyakori hajmosás legalább olyan káros, mint ha nem mosnánk hajat. A haj egészsége nagyban függ a test egészségétől. Szőrzetünk érzékeny a vitamin és a nyomelem hiányra, amit a stressz, és a helytelen táplálkozás is okoz. A szervezetben felhalmozott káros anyagokra is negatívan reagál. A haj nem szereti, ha átfestik havonta, és gyűlöli, ha úri „hóbortból”, rendszeresen megsütik. Mindezek külön és együttesen is okozhatnak hajhullást, károsodást.

Ne haj-barkácsoljunk!
Miközben gondolataim a haj körül járnak, a beszélgetőpartnerek már a hidro-colon terápiánál tartanak elemezve a hajhullás kezelését. Vége a szünetnek, hamarosan folytatom az előadást; de azt megemlítem a hölgyeknek, hogy a kínai orvosi gondolkodás szerint a vese vezérli a hajat, a tüdő pedig kapcsolatban van a haj „fényével”. Ez azért fontos, mert jó ha  megértjük: a hajhullásnak sok oka lehet a keleti és az akadémikus orvoslás szerint is.
Emiatt a vélt, vagy valós hajproblémáival otthoni barkácsolás helyett, mindenki keressen fel a bőrgyógyászt és/vagy a hajgyógyászt. Kiegészítő segítségért pedig bátran forduljon állapotfelmérésben is jártas tapasztalt természetgyógyászhoz, például ITT a HarmoNeten >>>

Erős és egészséges hajat kívánok mindenkinek!

Hartmann Ferenc - természetgyógyász várja a kérdéseket

(Fotó: Piqs.de)