Elkerülhető az emlőeltávolítás!

A célzott terápia elpusztítja a daganatot, és elkerülhetővé teheti az emlőeltávolítást a gyulladást okozó HER2-pozitív emlőrák esetében.

Az emlőrák a leggyakoribb rákfajta nők között. Minden évben több mint 1 millió új esetet diagnosztizálnak a világ minden táján, és közel 400 000 nő hal bele a szörnyű kórba évente.

Az emlőrákok mintegy negyede HER2-pozitív. Ez az emlődaganat típus különleges figyelmet igényel, mert gyorsan növekszik, és a visszaesés esélye is sokkal nagyobb.

A gyulladást okozó emlőrák egy ritka, de nagyon agresszív típusa az emlőráknak – ebben az esetben a daganat nagyon gyorsan terjed, ami gyakran teljes emlőeltávolításhoz vezet, s a beteg életkilátásai is sokkal rosszabbak

Most azonban új távlatok nyíltak e betegség gyógyításában. Új kutatási eredmények, melyeket a 14. Európai Rák Konferencián ismertetek, támasztják alá, hogy gyulladást okozó HER2-pozitív emlőrák esetében a célzott biológiai terápia (HER2-receptor ellenes antitest) és a kemoterápia együttes alkalmazása az emlőműtétet megelőzően, közel háromszor annyi beteg esetében irtotta ki teljesen a daganatot, mint a kemoterápia önmagában. Sőt a kezelések kombinált alkalmazása esetén a betegek 48%-ánál nemcsak a mellből, de a nyirokmirigyekből is eltűnt a daganat, míg a kemoterápia esetében ez csak 13%-nál történt meg.

 „A célzott antitest terápiának köszönhetően a daganatot már műtétet megelőzően ki lehet irtani, így kevesebb emlőeltávolító műtétre lesz szükség, és ami még fontosabb, jelentősen növekszik a túlélés esélye” mondta Prof. Dr. Wolfgang Eiermann, a müncheni Red-Cross Klinika orvos igazgatója.

A célzott terápiát azért kapják a betegek, hogy a nem operálható daganatokat összezsugorítsák, és operálhatóvá tegyék, ezáltal elősegítve az emlő megtartását.

(Kép: jusafa 61 - piqs.de)