A szélütés nem csak a férjed betegsége lehet

Terhesség, migrén és fogamzásgátló szedése. Csak néhány tényező azok közül, amelyek a nőknél kockázatot jelenthetnek a stroke kialakulása szempontjából.

Akárcsak mi magunk, a bennünket alkotó sejtek is táplálkoznak. Minden, amit megeszünk, végső soron cukorrá (glükózzá) alakul és a vérbe kerül. A levegőből felvett oxigén szintén oda kerül.

Oxigént és glükózt!
Az agy különösen sok energiát igényel sokrétű és bonyolult feladatai elvégzéséhez, így lehetséges az, hogy testtömegünknek csupán a 2 % - át teszi ki, egész testünk glükóz - és oxigénforgalmának 20% - át használja.

HarmoNet-tipp: Még többet a stroke-ról >>

Mindezekből logikusan következik, hogy minden olyan hatás, ami a sejtek véráramlását (vagyis oxigén és glükóz ellátását) megszakítja, hosszabb, rövidebb időn belül sejtpusztuláshoz vezet. Ezért az oxigén és glükóz ellátottság soha egy percre sem szűnhet meg.

Szénhidrátmentes fogyókúra? Veszélyes!
Manapság sokunk olyan fogyókúrás diétát választ, többségében nők, melyek a szénhidrátok beviteli mennyiségét igen drasztikusan, minimális szintre csökkentik le. Ez nagy hiba, hiszen az agy mindennapos egészséges tevékenységéhez átlagosan minden embernek minimum legalább napi 120 – 150g szénhidrátmennyiséget kötelező lenne bevinnie. A szénhidrátok legfontosabb szerepe az, hogy az agyat folyamatos, gyors energiával lássa el.

Mi a helyzet a túlzott mennyiségű cukor bevitellel?
A túlzott mennyiségű cukor az erek falára rakódik, aminek következtében az erek elvesztik a rugalmasságukat. A rugalmatlan erek nem képesek a vérnyomást szabályozni, és magas vérnyomás alakul ki. Az így kialakult rugalmatlan erekben hirtelen megemelkedő vérnyomás az eret el is törheti. Ha pedig mindez az agyban következik be, ott agyvérzést okoz.

A nők és a stroke
Még ma is él az a tévhit, miszerint a szív – és érrendszeri betegségek, így a stroke is elsősorban a férfiakat érinti.

A nőknek azonban semmi alapjuk nincsen arra, hogy védettnek érezzék magukat a stroke - kal szemben, és indokolt lenne, hogy ne csupán a 10% - uk legyen tisztába a tünetekkel. Szükséges lenne, hogy a nők is ismerjék a rizikófaktorokat, tudják melyek a leggyakoribb tünetek és odafigyeljenek rájuk, valamint szükség esetén merjenek tenni ellenük. Ez természetesen nem kizárólag egyéni elhatározás kérdése, hanem oktatóprogramok feladata.

Demográfiai mutatók szerint a stroke nőkben nagyobb valószínűséggel végződik halállal mint a férfiakban. (A cikk nem ért véget. Lapozzon tovább!)

A fogamzásgátló tabletta szedése
Fokozzák a stroke-ra való hajlamot, és a stroke kialakulását.
Terhesség
Különösen a szülés körüli időszak kockázatos, aminek oka ezúttal is a vér fokozott alvadási készségében rejlik.
Menopauza
A  menstruáció elmaradása, a bizonyos vízválasztó amely kiegyenlíti a nők és a férfiak szív és érrendszeri kockázatát.
Migrén
Egyelőre -ismeretlen okokból- a stroke kockázatával jár együtt.
Autoimmun betegségek
Ismeretlen okból kialakuló megbetegedés, amelynek során a szervezet - külső káros hatások elleni - védelemét szolgáló immunrendszer a szervezet saját sejtjeit tévesen idegennek ismeri fel, és megtámadja azokat.
Aneurizma
Az aneurizma vagy verőértágulat az artéria falának (általában az aortának) kitágulása az érfal gyengesége, fejlődési rendellenessége, az érfal zsíros elfajulása vagy sérülése miatt.
Angina pektorisz (szívkoszorúér-görcs )
Jellegzetes panasz: erős, kínzó, szorító fájdalom a szegycsont mögött, amely járáskor, főleg emelkedőre menet vagy étkezés után jelentkezik, halálfélelem érzettel együtt.
Az ösztrogén titka  
A menopauza előtti időszakban az ösztrogén a stroke elleni leghatásosabb védő tényező. Ennek a termelődésének a kiesése nagymértékben fokozza a stroke kockázatát. Az egyelőre még megfejtetlen titok, hogyan és miért csökkenti az ösztrogén a stroke kockázatát a menopauza előtt, és miért növeli azt a menopauza után. A kutatás azonban hamarosan választ adhat a kérdésekre.

Zsemlye Zsanette, személyi edző-rekreátor >>
Kapcsolódó fórum a HarmoNeten >>