Angol karácsony

Angliában már több mint ezer éve ünneplik a karácsonyt, ezért a szigetországban az európaitól teljesen eltérő szokások alakultak ki. A díszítéshez használt mályvarózsa, repkény és fagyöngy szimbólumok már a "sötét" középkorban meghatározóak voltak.

A fagyöngyág alatti csókolózás például eredetileg pogány szokás volt. A karácsonyfa-állítás Viktória királynő uralkodása idején, a tizenkilencedik század közepén terjedt el - és a mai napig is nagy népszerűségnek örvend.

A karácsony Anglia legnépszerűbb ünnepe, és bár az ünnepi tradíciók nagy része évszázadokkal ezelőtt alakult ki, nagyon sok szokás származik az Egyesült Államokból is.

Karácsony estéjén családi kórusok énekelnek a szomszédoknak, a gyermekek pedig lefekvés előtt a kandalló vagy az ágy szélére akasztják hosszú harisnyájukat - remélve, a Mikulás (Santa Claus, más néven Father Christmas) reggelre ajándékokkal rakja tele azokat. A család ajándékai a karácsonyfa alatt kapnak helyet.

Az ajándékok kinyitása után a legtöbb család templomba megy, amit hagyományos ebéd követ. A fő fogás a töltött pulyka, de ezt libával vagy csirkével is lehet helyettesíteni, ha a pulyka nem férne be a sütőbe. Ezt húspogácsa követi, majd a híres szilvapuding, amelyet brandyvel flambíroznak. Délután még egy gyümölcsös-marcipános, cukormázzal bevont karácsonyi tortát is felszolgálnak. A délután másik nevezetessége a királynő karácsonyi üzenete, amelyet az összes tévé és rádió közvetít.

Anglia legnépszerűbb karácsonyfája London szívében, a Trafalgar téren található. Oslo városa 1947 óta minden évben egy óriási fenyőfát ajándékoz Londonnak, ezzel köszönve meg azt a segítséget, amit Anglia nyújtott Norvégiának a második világháború alatt.