Slágerszavak: antioxidáns, szabad gyökök- De mik ezek?

Bár az antioxidáns vagy a szabadgyök szavak hallatán már nem kapjuk fel a fejünket, valódi funkciójukról keveset tudunk.

Oxidációs stressz?
A belélegzett oxigénmolekulák reakcióba lépnek sejtjeinkkel, melynek során energia termelődik. A folyamat melléktermékeként, úgynevezett szabad gyökök (magas reakcióképességű molekulák) képződnek. A szabad gyökök külső pályájáján párosítatlan elektron kering, és a hiányzó elektron pótlása gyakran egyéb életfontosságú molekulák megrablásával, oxidációjukkal jár. Ez a káros folyamat az oxidációs stressznek.
 
Az oxidációs stressz növeli számos betegség kockázatát, mint a rák, Alzheimer-kór, Parkinson-kór, de érinti a fogamzás, a magzati fejlődés biztonságát.

Életmódunk(táplálkozásunk, dohányzás,alkoholfogyasztás stb.) alapvető hatással van az oxidációs folyamatokra, a szabad gyökök keletkezésének intenzitására, de az UV sugárzás, a levegő minősége, illetve a mindennapos stressz mind-mind hozzájárulnak a szabad gyökök elszaporodásához.

Antioxidánsok
Mik segíthetnek védekező mechanizmusunkban? Az Antioxidánsok! Mit fogyasszunk, hogy ezekhez hozzájusson szervezetünk?

A paradicsomban található piros színanyag a likopin nagy hatásfokú antioxidáns.
A béta-karotin adja a sárgarépa, a sütőtök és a sárgadinnye jellegzetes színét, de megtalálható a tojássárgájában is. A karotinoidok a szív és érrendszeri betegségek ellen is védenek.
Narancs, citrom, grapefruit számos olyan anyagot tartalmaznak, amelyek fontos szerepet játszanak a betegségekkel szembeni ellenálló képességünk kialakításában. Ilyenek például karotinoidok és a bioflavonoidok. Ezek a fitovegyelületek együttesen hatékonyabbak, mint önmagunkban.
A fekete, zöld, fehér és vörös teáknak mind antioxidáns tulajdonságaik vannak. Ezekben a teákban, nagyobb mennyiségben vannak jelen antioxidáns anyagok, mint a zöldségekben és gyümölcsökben.