include("include/median_1.php"); ?>
Nem akarlak elkeseríteni, de állítólag az otthoni kotyogóval nem is lehet igazi jó kávét főzni, mert elveszti a kávé a főzés során a különleges aromáját. Akkor inkább irány egy igazi jó kávéház, és biztosan nem marad el a várt hatás!
Bécsi, francia vagy olasz módra kávézzunk?
Ha végiglapozunk egy kávélapot, láthatjuk, hogy itt nálunk, Európában alapvetően három különböző pörkölésű kávé terjedt el. Ez a három legkedveltebb fajta a bécsi pörkölésű , ez eléggé világos kávészemeket eredményez, az olasz, vagyis a sötét pörkölésű, és a kettő között elhelyezkedő francia pörkölésű kávé. Fontos tudni, hogy nem a pörkölés időtartama változtat a kávéban lévő koffein mennyiségen, hanem az elkészítés módja!
Köztudott, hogy a fekete rövid kávé tartalmazza a legtöbb élénkítő anyagot, a hosszú lére engedett amerikai kávé már jóval kevesebb koffeinnel bír, míg az instant kávékban alig van tartalom. Nem beszélve a reform táplálkozás egyik kedvelt italáról a koffeinmentes kávéról!
Tippünk: Török kávé >>
HarmoNet tipp rendezvényekre: Kávézacc jóslás >>
Legyen a neve Frappe!
Nagyon elterjedt a tejjel, tejhabbal, és egyes helyeken méz hozzáadásával készült melange, vagy a tojássárgájával shakerben készített angol kávé, és a melegebb napokon közkedvelt jeges kávéról sem feledkezhetünk meg, mely egy gombóc fagyival igazi nyári csemegének számít.
Egyébként a frappé megszületésének van egy mulatságos története, melyszerint Thessaloniki egy tengerparti kávézójában éppen elfogyott a közkedvelt zaccos görög kávé, és mivel a vendégek követelték napi kávéadagjukat, a pultosnak ki kellett találnia valamit szorult helyzetének megoldására.
Szerencsére kéznél volt a pulton egy doboz Nescafé, és egy amerikából kapott féltve őrzött shaker. Fogta, és belekanalazta a Nescafét a shakerbe, rakott hozzá egy kis cukrot, és mivel nagyon meleg volt odakint, ezért ráöntött egy adag hideg vizet, majd hosszan rázni kezdte. Nagy megdöbbenésére a rázás hatására az összetevők olyan krémes habbá álltak össze, hogy kiönteni sem lehetett a shakerből, így még egy kevés jeges víz hozzáadásával tudta csak egy hosszú nyakú pohárba önteni az italt. Beleállított egy szívószálat, és kissé félve ugyan a hatástól, de felszolgálta. Hatalmas sikere lett az új italnak, melyet a vendég nevezett el frappénak, mivel az közel hasonlót jelent franciául, mint az angol shake, de könnyebb kiejteni, és jobban hangzik.
Kávé és alkohol
Ha tovább olvassuk a kávélapot találhatunk még különlegesebb ajánlatokat is, mint például az alkohol hozzáadásával készült italokat. Ilyen a wiskyvel kevert ír kávé, a metaxával vegyített görög kávé, a ginnel készített holland kávé, amarettó likőrrel készült belga kávé és még sokáig sorolhatnánk az ínycsiklandozóbbnál ínycsiklandozóbb finomságokat, melyeknek csak a kávéház baristájának tudása és kézügyessége szab határokat. (Baristának az eszpresszó technológiát jól ismerő, eszpresszó alapú italokat készítő bárost nevezik.)
Akárhogyan és akármikor is isszuk a kávét, a következő török közmondást sose felejtsük el, melyszerint: „ A kávé legyen fekete, mint az ördög, erős, mint a halál és édes, mint a szerelem.”
Képforrás: piqs.de - Danielo ; Twingodriver