Fogyni csak okosan, csak szépen!

Böjt vagy fogyókúra? Nézed magad a tükörben és sehogy sem tetszik a látvány. Még mindig ott az a nem kívánt feleslegeges zsírpárna és a nyár már szinte a nyakadon is van! Aki idén nyáron magabiztosan szeretné érezni magát a strandon, már most el kell kezdenie mozogni!

Itt a tavasz, általában ilyenkor mindenki végez nagytakarítást otthonában, munkahelyén, a kertben. És a tested, ott is nagytakarítasz talán? Végezz tisztító hatású nagytakarítást testedben is!

Tudtad, hogy egy-egy zöldség/gyümölcsnappal megalapozhatod az eredményes diétádat, és, hogy az garantáltan hozzásegít téged elérned a kívánt testsúlyodat?
A természeti népeknél mindmáig gyógymód a böjtölés, mint ahogy a legősibb civilizációkban élt papok feljegyzései is beszámolnak a méregtelenítés gyógyító erejéről.


pixabay

A modern élet számos előnye mellett talán a legnagyobb kárt a jólét, a túltápláltság okozza
Miközben alig egytizedét mozgunk elődeinkhez képest, ha nem is fogyasztunk többet náluk - de a nehéz, kalóriadús ételekkel túlterheljük egész szervezetünket. Az emésztés energiaigényes. Elhasználja a test másra, hasznosabbra fordítható erejét. A túltápláltság fáradttá, kedvetlenné, lassúvá tesz. És nem épít, sokkal inkább mérgez.
Nem véletlen tehát, hogy nincs olyan vallás, amelyben ne találnánk meg a rituális böjt előírását. De vegyük példának a szenteket, akik a gyakorta negyven napos böjt hatására jutottak el a fölismeréséhez. Manapság egyre több táplálkozástudománnyal foglalkozó szakember sürgeti, hogy oktassák az ésszerű étkezést.


pixabay


Orvosok, természetgyógyászok igyekeznek népszerűsíteni a böjt egyszerű formáit. Azt szokták mondani:

„A legkisebb falat is, amiről lemondunk, már egy lépéssel előbbre visz az egészséghez!”

A kérdés nyilván felmerül: végül is mire jó a böjt? Hogyan hat? Mely szervünknek miképp használ? Ez könnyeden megválaszolható: a testet és a lelket egyaránt frissíti, gyógyítja. A böjt hatására az agyban fölszabadul a boldogság-hormon, a szerotonin, a vérből és az erekből kitisztulnak a lerakódott zsír és mésznyomok, a belekből a többnapos mérgező maradványok, a máj szinte föllélegzik a napi folyamatos terhelés megszűntére, még a bőr is ’boldog lesz’, megszépül, mert a kötőszövetekben összegyűlt mérgező anyagok a pórusokon keresztül távoznak. Elegendő három nap - és már mérhető az immunrendszer fölerősödése és a lélek kiegyensúlyozottsága.

Böjt – de jobb szakemberrel
Egy valami nagyon fontos: mint mindent a világon, a böjtölés tudományát is csak valódi szakemberektől szabad eltanulni, igazán hozzáértők felügyeletével szabad gyakorolni. A böjtnek egyre több híve van a művelt nyugaton, nyilván nem véletlenül. Nem csak testileg, lelkileg is frissít, sőt, néhány nap éhezés után az ember olyan emelkedett állapotba kerül, mintha drog hatása alaltt állna.A teljes böjt nem egyenlő a hívő katolikusok által tartott böjttel, ami csak a húst zárja ki a fogyasztható ételek sorából, sőt engedélyez néminemű nassolást is.


pixabay

Teljes táplálékmegvonás – csak egészségesen, csak szakemberrel

Az evés teljes beszüntetését bizonyos szekták és vallási közösségek írják elő, mások fogyókúra és lelki felfrissülés céljából igyekeznek alkalmazni. Ebben az esetben a böjtölő napokig semmit sem eszik, csupán folyadékon él. Ezt a böjti formát hívei a test és a lélek megtisztulásaként hirdetik és népszerűsítik. És valóban, sokan, akik már kipróbálták, utána boldognak és szabadnak érezték magukat. Azóta klinikai tesztekkel is alátámasztották, hogy az agyban már két böjti nap után megemelkedik a boldogsághormon szintje, s ezzel egy időben az éhségérzet nagymértékben csökken. Az éhezés által kiváltott boldogságérzés egyes embereknél olyan erős, mintha az illető drogot fogyasztott volna.

 

A tisztítókúra súlycsökkenéssel is jár, ugyanis a mérgek, a víz és a salakanyagok kiválasztódnak, a felesleges fehérje- és zsírtartalom megfogyatkozik. Viszont ha nem végzünk rendszeres mozgást a kúra alatt, félő, hogy nem a zsírtartalék, hanem az izomtömeg csökken. Annak is jót tesz a méregtelenítés, akinek ideális a súlya, vagy éppenséggel sovány.

Gyümölcsnap – csak okosan!
Kezdőként, kinek még nehezen megy az ételmegvonás, ők kezdhetnek gyümölcsnapokkal.
Teljes napos léböjt idején csak zöldség és gyümölcsleveket fogyassz ( és vizet, vagy teát ).
Haladóbbak, már alkalmazhatják az egész napos csak víz és tea nagy böjti napokat.
Zöldség/gyümölcsnapokon próbálj meg csak egyféle ételt fogyasztani, pl. egy gyümölcsnapodon legyen az csak körte, alma, kiwi.

Böjtnapokon inkább pihenj és ne végezz túlságosan megterhelő, nagy intenzitású munkát. Erősebbek, azonban ezeken a napokon is ugyanúgy tudnak működni, tegyék azt.

Mit sportolj?
Már írtam a cardio és a súlyzós edzések ötvözésének jótékony hatásairól. Most is arra bíztatlak, hogy eddz ezen az úton, csak még annyit, hogy ha már itt a tavasz, jó az idő,  menj hát ki a szabadba.

HarmoNet tipp: A nagy fogyás titka személyi edzőnktől >>
 
Tanácsolom, hogy végezz több cardio jellegű edzésmunkát, mozogj minél többet.
Kedvenc sportod gyakorold ott. Ha van gumiköteled, kézi / lábsúlyod vidd magaddal és használd őket. Azokkal csináld meg az edzés erősítő részét.
Vagy alkalmazz csak szabad testsúlyos gyakorlatokat. Végezz fekvőtámaszokat, oldalra dőléseket, guggolásokat, kitöréseket, láb oldalra - hátra emeléseket, állj lábujjhegyre. Használd a fantáziádat, válogass a gyakorlatok garmadából.

Összefoglalva:

Az olvasást ne hagyd még abba, menj tovább a tévhitek a fogyókúrában című cikkemre!
Ahol olvashatsz még jó néhány tanácsot a még eredményesebb edzéseid érdekében.

Zsemlye Zsanett

Képek: piqs.de:Schazi00, Joachim Drexeltorso