Főzz ebédet rooibos teából!

Ha még nem kóstoltad, hát itt az ideje! Nemcsak, hogy finom, de még élettani hatásai is igen kedvezőek. Reggel élénkít, nappal szomjat olt, este pedig lenyugtatja lestrapált idegrendszerünket.

Fogyaszthatjuk forró italként, de jeges hűsítőként is kiváló. Ásványi anyagokban gazdag, cserzőanyag-tartalma alacsony, antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően pedig lassítja az élettani öregedést.

Fokföldtől Japánig

Dél-Afrikából származik ez a különleges vörös színű ital, melyet a vörös fokföldirekettye (Aspalathus linearis) hajtásaiból készítenek. Ez a növény a nyugat-fokföldi Cedarberg hegység környékén őshonos. Az ültetvények nem vegyszerezettek, és a hajtások feldolgozása is természetes módon történik.

A vékony, hosszú leveleket kézzel szüretelik a nyár folyamán, majd halmokban fermentálják. Ilyenkor nyeri el jellegzetes pirosas barna színét. A folyamat végén gőzzel sterilizálják, és szárítják.

Az évi 8000 tonna előállított rooibos tea nagy része világszerte kerül forgalomba, ilyen nagy fogyasztók között, mint Németország, Japán, Hollandia, valamint az Egyesült Államok.
 

A vörös csodaszer
A rooibos története nem napjainkban kezdődött. Már a XVIII. században találtak feljegyzéseket, melyek több száz éves múltjáról tanúskodtak. Kereskedelmi forgalomba először egy Benjamin Ginsberg nevű orosz emigránsnak köszönhetően került.
Kivételes színe, íze, és fantasztikus, egyedülálló gyógyhatásainak köszönhetően hamar közkedvelt itallá vált Európa szerte.
Egészségügyi hatásainak kutatása ma is folyik, de lássunk néhányat az eddig ismertek közül:

Földobhatod a főztödet vele!
A rooibos tea nem tartalmaz színezéket, tartósítószereket, aromákat, így kiváló natúr ital készíthető belőle. Fogyaszthatjuk a fekete teákhoz hasonlóan cukorral, mézzel, citrommal vagy tejjel. Mivel íze kevésbé kesernyés, mint a fekete teáé, ezért cukor nélkül is finom italként szolgál. Újramelegítéskor nem veszít az ízéből, de jeges tea formájában is kitűnő frissítő. Ha elég bátrak vagyunk a konyhában, és nem félünk újtól, akkor számtalan ételreceptet kipróbálhatunk, amelyek a rooibos tea segítségével készülnek. Használják levesek, húsok, halételek, és még édességek elkészítéséhez is.

Borsóleves rooibosszal

Hozzávalók:
500 g szárazborsó 
4,5 liter rooibos tea 
1 nagy fej hagyma 
25 ml napraforgóolaj 
10 dkg sonka 
2 nagy burgonya 
2 nagy sárgarépa 
2 babérlevél 
só, bors 

Elkészítés: 
A borsót egy éjszakán át áztassuk rooibos teában. Másnap az egészet forraljuk fel, majd lassú tűzön addig főzzük, amíg a borsó megpuhul. A hagymát pucoljuk meg és vágjuk apró kockákra, majd egy serpenyőben pirítsuk meg egy kevés napraforgóolajon. A sonkát is vágjuk fel kockákra, a burgonyát és a sárgarépát mossuk meg, utána hámozzuk meg és durva reszelőn reszeljük le. A sonkát, a zöldséget, a fűszereket és a megpirított hagymát keverjük a borsóhoz. Az egészet főzzük még kb. 20 percig, fedő alatt.
Végül távolítsuk el a levesből a babér-leveleket, és már tálalhatjuk is!