Maradékok húsvétról? Ez készülhet belőlük ma vacsorára!

Állandó kérdés az ünnepek után, hogy mi legyen a megmaradt tojással, sonkával, kalácsal, süteménnyel! Adunk néhány tippet, hogy mit kezdhetsz a maradékkal!

Nagyanyáink szerint ugyanis bűn volt bármit is kidobni, ami még ehető volt. Ezt az elvet ma is megtarthatjuk, mégpedig úgy, hogy nem kell hetekig ugyanazt enni, ugyanabban a formában...

Maradék tojásból és sonkából:

Karfiolos finomság

Hozzávalók: 1 fej karfiol (kb. 1 kg), 4-5 főtt tojás, csíkokra vágott sonka, 3 dl tejszín, só,20 dkg reszelt sajt

A karfiolt rózsáira szedem és megmosom. Egy fazékban felteszem főni sós vízben. Amikor készre főtt, lecsepegtetem, és egy tűzálló tálban elrendezem. Közé teszem a karikára vágott főtt tojást és a sonkacsíkokat. Ezután már csak meglocsolom a tejszínnel, és megszórom alaposan reszelt sajttal. 200 fokon szép pirosra sütöm!

A sonka sóssága miatt nem szoktam előre sózni, elég, ha mindenki a maga ízlése szerint ízesíti!

Maradék kalács:

A túrós rakás receptje nagyon jól jöhet >>

Tipp: Zsemle helyett maradék kaláccsal is elkészíthető, sőt, sokkal finomabb lesz! A mazsola mellé darált aszalt gyümölcs darabokat is keverhetünk, vagy a megmaradt húsvéti csokik összetört darabjait is belevegyíthetjük.

Tippek recept nélkül:
- maradék sonka: pizzára, kenyérlángosra, rakott krumpliba, tésztasalátához, stb.
- maradék tojás: rakott krumpli, szendvics, tojássaláta, tojáskrém, töltött tojás, stb.
 
 

[kapcsolodo_cikkek]