Női testek, akikből a háború kiharapott egy darabot - Egy elhibázott lépés, és az életed a tét!

Az emberi test csodálatos, szent, sérthetetlen. Vagy mégsem… Mint ahogy egy templomot is le lehet rombolni. Ám attól még templom marad, a lélek temploma. Lehet, hogy teste már nem a régi, de még sugárzik belőle az élni akarás. Megválasztották 2008 Miss Taposóaknáját.

A világ egyik legalattomosabb fegyvere a taposóakna.
Láthatatlanul megbúvó gyilkos amely válogatás nélkül öl. Nem nézi, ki lép rá: lehet gyerek, nő, bárki. Olyanok, akiknek semmi köze hozzá. Nem ástak le egyet sem, sosem bántottak senkit, se így, sem máshogy. Egyszerűen csak elszenvedik, hogy hazájukban háború dúl, és az ember kegyetlen fenevad, önmagát pusztítja, akár a legaljasabb eszközökkel is. Az ártatlanok meg szenvednek. Bűnük nem több, mint hogy rosszkor, rossz helyen voltak. Egyetlen elhibázott lépés az életükbe kerül, ha szerencsések, csak kezükbe, lábukba…

Sokan életük végéig nyomorékként élnek, megcsonkított testükkel hirdetve az emberi faj önpusztító kegyetlenségét. Sokuk fiatal nő, aki teste már soha nem lesz ép és egészséges, szépségükön a háború szörnye harapott örök nyomot. Aki túléli, és felgyógyul, nem csak testén, lelkén is végleges sebet visel.

Lehet-e így is teljes életet élni?

Aligha. Azok, akik mégis megpróbálják, nagyon erősek és bátrak. Vállalják megcsonkított testüket, és sérüléseik ellenére is nők akarnak maradni. Gyönyörű nők. Olyanok, akik büszkén mutathatják meg, hogy minden átélt borzalom ellenére az életet, és annak szépségét hordozzák magukban.

Angolában a polgárháború idején az egész országot aláaknázták, az áldozatok száma közelíti a százezret, és a mai napig vannak újabbak, annak ellenére, hogy a háború már hat éve véget ért. Az aknák mindenütt jelen vannak. A rengeteg áldozatra, és az alattomos fegyverre hívja fel a figyelmet az a kezdeményezés, amely a Miss Taposóakna elnevezést kapta. Igen, jól látják. Szépségverseny azoknak a nőknek, akiknek a testét egy ilyen fegyver tépte szét. Mert nekik is van joguk szépnek lenni. Nekik is van joguk vállalni testüket. Provokatívak? Azok. És bátrak. Öntudatosak. És valóban gyönyörűek.


Az ötlet a norvég Morten Traavik, színházi rendezőtől származik, aki ezzel a szépségversennyel tiltakozásra szólítja fel a világot: szüntessék meg a taposóaknák használatát, tiltsák be ezeket a borzalmas fegyvereket! Az emberek pedig merjenek szembe nézni az áldozatokkal, ne elforduljanak tőlük, hanem segítsenek nekik ismét talpra állni. Ne a borzalmat lássák bennük, mert nem ők a borzalmasak, azok, akik ezt tették velük. Az áldozatok ép olyan emberek, mint bárki más. A nőknek, akik elveszítették testük egy részét, önbizalmukat igyekszik visszaadni, amikor lehetőséget kínál, hogy megmutathassák: igenis teljes jogú nők, akik számára ugyan úgy van élet, mint egészséges társaiknak.

Az idei győztes Maria Restino Manue lett, 25 éves.
14 éves korában veszítette el lábát. Nem önsajnálattal tekint magára, hanem boldogan: ő túlélő, akinek lehetősége van élni. Egykor talán egy szebb, és jobb, biztonságosabb világban.

HarmoNet tipp:
A megbékélésről - Az iraki háború margójára>>>