Betanított pillangókkal a drogok ellen

A lepkék fantasztikusan érzékeny szaglása felkeltette a tudósok érdeklődését. Új lehetőség nyílt a drogok, vegyszerek, robbanóanyagok felkutatására!

Az állatvilág legjobb szaglásával a lepkék rendelkeznek.
A hím pillangó akár 11 kilométer távolságból megérzi a nőstény, vagy a másik hím, és a táplálék illatát is. Egyetlen molekula elég, hogy tévedhetetlen pontossággal megállapítsák az illatforrás helyét, távolságát és mibenlétét.

Ezt a kivételes tulajdonságukat próbálják felhasználni a veszélyes anyagok felkutatására. A lepkék ugyanis taníthatóak! Eddigi ismeretlen képességüket kutatják Ohio State University tudósai, akik rájöttek, hogy a rovarok koránt sem csak ösztöneik alapján működnek, hanem képesek tanulni is! Emlékeznek a táplálék illatára és ennek segítségével idomíthatóak is, hogy felkutassák a számukra hasznos dolgokat.

A tudósok remélik, hogy a jövőben képesek lesznek a betanított pillangók segítségével észrevétlenül és nagy távolságból kiszimatolni a vegyi fegyvereket, kábítószert, robbanóanyagot, vagy bármilyen más anyagot, aminek felismerésére megtanították őket.

HarmoNet tipp: Drog-stop>>>