Nyári munka - ötletbörze

Főleg a diákokat érdekli nyári munkavállalás. Érdemes megfontolni merre indulunk el, milyen szempontokat kell figyelembe venni.

A nyáron főképpen a diákok, vagy folyamatos munkaviszonnyal nem rendelkezők vállalnak nyári munkát. Megnéztük, milyen lehetőségeket kínál a nyár a pénzt keresni vágyóknak. Utána jártunk, mik a nyári munka buktatói.

A nyáron főképpen a diákok, vagy folyamatos munkaviszonnyal nem rendelkezők vállalnak nyári munkát. Megnéztük, milyen lehetőségeket kínál a nyár a pénzt keresni vágyóknak. Utána jártunk, mik a nyári munka buktatói.

A nyár az utóbbi években egyre inkább munkát is jelent a diákok számára, nem csupán pihenést. Ilyenkor keresik meg a nyaralásra valót, tapasztalatokat szereznek szakmai, vagy a szakmájuktól teljesen távol eső posztokon. Mivel a nyár nem csak a diákok, a munkaadók számára is a szabadság ideje, ők is ilyenkor mennek szabadságra. Emiatt sok időszakosan állás nélkül levő ember is a nyári munkát, helyettesítést, időszaki mezőgazdasági munkát választja, a jobb pénzkereset reményében.

Hajrá, BALATON! Éljen Budapest!
A legnagyobb igény talán a vendéglátásban, standokon és az idegenforgalomban mutatkozik. Az utóbbi években nem csak a főváros és a Balaton környéke, hanem a vízi túrázásra alkalmas Tisza part is divatba jött, itt is lehet nyári munkát találni, de kevesebb pénzért, mint Budapesten, vagy a Balaton mellett. A munkák az árusítástól az ügynöki munkán keresztül a vendéglátós feladatokon át a könnyebb nehezebb fizikai munkákig terjednek. A jobban fizető munkákhoz legalább 3-4 nyelven tudni kell, legalább számolni, valamint az udvariassági alapokat. A szakirányú feladatokhoz magasabb színtű nyelvtudás is szükséges! Az egészségügyi alkalmasság minden vendéglátó helyen alapkövetelmény, erről gondoskodjunk előre!
 

Milyen területeken érdemes körülnézni?

Vendéglátó ipar, szórakoztató ipar:

Szakképzettség nélkül:
Pultos, kiszolgáló, mosogató, büfés, jégkrém árus, fagyi árus, táncos lány, táncos, jegyárus, recepciós (nyelvtudással), londiner, szobaasszony, szobalány, takarító, mosogató

Szakképzettséggel:
Szakács, pincér, (Nyelvtudás kell!)
Biztonsági őr, kidobó (állami vizsga!)
Irodai alkalmazott, idegenvezető

Árudák, shopok:
Eladó (nyelvtudás kell, általában szakképzettség nem!)

Kölcsönzői alkalmazott (nyelvtudás, valamint műszaki cikkek, kocsik esetében szakmai ismeretek előnyösek!)

Ügynök: nyári holmikat terít a körzetében, (Általában autóval kell rendelkeznie, jól keres!)

Szállodaipar:
Általában a régi embereiket alkalmazzák, ajánlással a legkönnyebb bekerülni.

Mezőgazdasági idénymunkák:
Betakarítás, gyümölcsszedés, vagy bármilyen elvállalható feladat. Erős fizikai teherbírást igényel, de könnyen megtanulható. Az idén valószínűleg kevesebbet fizetnek majd a természeti károk miatt Mezőgazdasági szakképesítés néhol előnyt jelent!

Egyéb ötletek:
A legtöbb cégnél lehetőség van helyettesítésre. Ezek néhány naptól hetekig tartó munkák! Kreatív, művészi érzékű embereknek javasoljuk az utcai zenélést, portrérajzolást, vagy saját művészi munkák árusítását! Érdemes ezekre a tevékenységekre önkormányzati engedélyt kérni!

Akik ezt nem teszik, azoknak vállalniuk kell a közterület fenntartók által kirótt birság megfizetését. Indokolt esetben az árut is elkobozhatják! A művészi produkciók, előadások, bohócszámok, táncos számok köztéri előadására is célszerű engedélyt kérni! Vállalhatunk kerti munkát, idegenvezetést, vagy bármit, amihez értünk. Nem kell szégyenkezni, csak kérdezni, kérdezni, kérdezni!

Buktatók:

HarmoNet tipp: Gyermek vagy munka? Mindkettő! >>

Elszámolás!
Gyakori tapasztalat, hogy a munkaadók nem adják ki a béreket, mert a munkások egy része hűtlenül bánik a gondjaira bízott értékekkel, ezért érdemes napi elszámolásban megegyezni és feddhetetlennek maradni!

Munkaidő, munkakörülmények:
Nem minden idénymunka esetében biztosítják számunkra az ígért kényelmet, vagy szabadidőt. Gyakran napi 12-16 órát kell dolgozni, szabadidő, vagy megemelt túlóradíj nélkül! Érdemes mérlegelni, mikor éri meg!

Hogyan induljunk el munkát keresni?
Közvetítőirodákban érdeklődjünk a lehetőségek felől. Ha munkanélküli járadékot folyósítanak a számunkra, a helyi Munkaügyi Központban is segíthetnek! Érdeklődjünk minél több ismerősnél, barátnál, hallottak-e valamit? Vegyük meg a napi hirdetési újságokat, figyeljük a hirdetéseket! Sok cég a boltja ajtajára függeszti ki, hogy milyen munkatársat keres. Járjunk nyitott szemmel!

Nyári munka keresésekor nem érdemes önéletrajzokat küldözgetni, mert túl hosszadalmas! Vidékről érdemes a Balaton környékére, vagy Budapestre utazni egy pár napra és körülnézni. Olcsó szállást az ifjúsági szállásokon lehet találni. Ezek az épületek télen kollégiumok, nyáron úgynevezett hostelek. Sőt itt még pályaudvari "vendégfogót", recepcióst, vagy más munkatársat is kereshetnek, érdemes ezeken a szálláshelyeken azonnal érdeklődni!

Közvetítők, lehetőségek:
A diákoknak kicsit könnyebb a dolguk! Megtekinthetik például az Universitas honlapját, ahol azonnali munkaajánlatok várják őket! A Fürge Diák Iskolaszövetkezet is rendelkezésre áll. Minden diák, aki 16 évnél idősebb és nappali képzésben vesz részt, vállalhat munkát!Minden nap új ajánlatokból lehet válogatni. Nálunk is sok a balatoni munka, az árusítás ilyenkor, de rengeteg cég keres szakmai ismeretekkel rendelkező helyetteseket hosszabb - rövidebb távra. A cégek szeretnek diákokat alkalmazni!

Akik már kinőttek a diák sorból, nem kell elkeseredniük! A munkaerő -kölcsönző irodák segítenek nekik, ha időszakosan szeretnének dolgozni Önéletrajzzal és az igényeik felmérésével kezdik, ehhez mérten tudnak ajánlani egy-egy feladatot! Érdemes az ajánló közvetítő irodával szemben pontosnak és korrektnek lenni, mert így gyakran juthatunk mellékjövedelemhez.

Mindig szóljunk vissza közvetítőnknek, hogy elfogadtuk-e az ajánlatát, ha igen, miért tetszett, ha nem miért nem.

Számíthatunk fizikai munkától elkezdve helyettesítési feladaton át hostess feladatig bármire. Általában órabérben számolnak, de van amikor a teljes munkaidőre egy fix összeget kötnek ki.

Tippek, elvárások szakképzetteknek és képzetleneknek:

HarmoNet tipp: A munka bére >>


Milyen tanfolyamokat, "gyorstalpalókat" érdemes elvégezni, hogy jó nyári munkát kapjunk?


Miket vár el a munkaadó? 

1. Udvariasság a vendégekkel, ügyfelekkel.
2. Pontos munkakezdés, általában mindenhol a pontosság, alaposság.
3. Jó nyelvismeret azoknak, akik vendégekkel foglalkoznak!
4. Lojalitás a céggel szemben, még ha rövid ideig dolgozik is itt!
5. Nagyon tempós munkavégzés! Főleg nyáron nem lehet megállni!
6. Csak vidám, derűs munkalégkörben lehet hatékonyan dolgozni! Aki utálja amit csinál, még rövid ideig sem fog jól dolgozni!
7. Mindenkinek fontos a pénz, ezért egyik legfőbb elvárás a pénzügyi pontosság!
8. Végül érdemes megfontolni azt is, hogy aki idén jól dolgozott, azt jövőre is szívesen látják!

Úgy gondoljuk, ezek a szempontok minden munkakereső számára irányadóak!

Sok sikert és jó pénzkeresetet kívánunk a nyári munkához!