Fent és lent, jobbra és balra. A kézírásban ezt jelentik az irányok

A grafológiában minden iránynak megvan a maga jelentése. A grafológusok ezeket az irányokat mindenhol használják a személyiség titkainak megfejtésére. Hajtogass össze egy lapot és vizsgáld meg a saját írásodat ezek szerint a szempontok szerint!

Az alábbi térszimbolika ábra Pulver, svájci grafológus nevéhez fűződik az ő ábráját Grünwald német grafológus árnyalta és egészítette ki.

Úgy tudod használni, hogy fogd magad elé a kézírással teleírt oldalt, és egyszerűen hajtogasd négy részre. Ha ez megvan, akkor az egyes területeket jelöld be magadnak.
Nézd meg, mely területeken találsz olyan eltérést a kézírásban, ami szembeötlik. Bármi lehet ez, akár egy nagyobb "üres folt", be nem írt terület, akár egy javítás, vagy éppen egy különleges, a többitől eltérő betű. Nézd meg, hogy mit jelent a lapon belül az adott terület az ábra szerint, és gondolkodj el azon, mi ennek a területnek a mondanivalója a számodra. Ehhez nem kell grafológusnak lenned, elég, ha az önismeret ösvényén járó, tudatos ember vagy. Természetesen megkérdezehetsz egy grafológust is >>>

Az ábra egyébként nem csak a kézírás térformai elemzésére használható, hanem arra is, hogyha egy rajzot, vagy bármilyen alkotást szeretnél analitikus szemmel megvizsgálni. Egy kép, vagy bármely művészeti alkotás éppen úgy elemezhető ezzel a módszerrel, mint a levél, amit lejegyeztél.

A térséma azt a modellt jeleníti meg, amit az emberi agy kivetít, ahogy a világot látjuk, érzékeljük. A séma egyetemes, tehát nem csak a nyugati emberre jellemző világmodell, hanem a keleti emberre épp úgy igaz lehet mint a törzsi kutlúrák lakóira.  Ezért használható szélesebb körben.