70 éves kismama! - Gyermek iránti vágyból vagy a rekord megdöntéséért szült?

Az orvostudomány csodája, vagy a természet törvényeinek durva megsértése? A világ legöregebb kultúrájából, és a legrégebbi és egyben legfejlettebb orvostudománnyal rendelkező földről származik a legidősebb kismama.

Indiában egy 70 éves nő ikreknek adott életet az elmúlt napokban. Ezzel ő lett minden idők legöregebb kismamája, megelőzve azt a 67 éves spanyol nőt, aki 2 éve szintén ikreket szült Barcelónában. Mindkét asszony mesterséges megtermékenyítés útján hozta világra gyermekeit, ami egyrészt nevezhető a modern orvostudomány csodájának, másrészről durva beavatkozás a természet rendjébe. 

Az idős indiai házaspár, akiknek két lányuk született és már öt unokájuk is van, annyira vágyott egy fiú örökös után, hogy egész életükben megspórolt pénzüket és mellé tetemes hitelt áldoztak arra, hogy egy lombikbébi program keretében végre kezükben tarthassák a rég áhított kisfiút. Mint ahogy várható volt, a mesterségesen megtermékenyítette petesejtek közül kettő is életben maradt, így az ilyenkor szokásos ikerterhesség következett be. A picik 8 hónapra születtek császármetszéssel, egy fiú és egy lány, mindketten 900 gramm súllyal. Az orvosok szerint mindhárman – az ikrek és az édesanya is jól vannak. 

A kismama rekord ugyanakkor számos kérdést is felvet: a házaspár, Csaram Szing és Omkari Panvar 70 év felett van így valószínűleg nem sokáig nevelhetik maguk az újszülötteket. Ha meghalnak, a picik magukra maradnak, ami nagy felelőtlenség abban az országban, ahol a szociális ellátás még bőven hagy kívánni valót maga után. Természetesen a házaspár két felnőtt korú lánya bizonyára felneveli a két kicsit, és a kisfiú, akire örökség vár nincs is rossz helyzetben.

HarmoNet tipp: Kegyetlen gyermekházasságok! - Bűn vagy a sors keze? >>

Egy árva kislány ellenben nem sok jóra számíthat Indiában, ahol egy lány kiházasítása hatalmas vagyonba kerül, és ezt már ne biztos, hogy bárki is felvállalja a szülők helyett. A másik probléma orvosetikai kérdés: szabad, lehet-e pénzért és hírnévért, egy rekord kedvéért olyan beavatkozást végezni, ami ellenkezik a józan ésszel és a természet parancsaival is?