Megdöbbentő kezdeményezés: Doppingot legalizálnának az atrocitások elkerülésének érdekében!

Megdöbbentő kijelentés egy oktatótól. Doppinglegalizálási javaslat az Európa Parlamentben! Milyen érveket hoznak fel pro és kontra? A sport szabadsága vagy halála kezdődik?

A doppingbotrányokkal színesített Tour de France és az olimpiai előkészületek lázában a doppingkérdésről tárgyalt Brüsszelben az Európai Parlament Kulturális és Sportbizottsága. Christophe Brissonneau, a párizsi Descartes Egyetem oktatója merész és tabudöntő előterjesztéssel állt elő.
 
Szerinte a legkorszerűbb doppingmódszereket - így a genetikai doppingot - egyre nehezebb kimutatni, és a vizsgálatok nagyon drágák. Egyetlen teljes doppingteszt ezer euróba, körülbelül kétszáznegyvenezer forintba kerül. A doppingtesztek igen megalázóak a sportolók számára, s az élsportolók úgynevezett "biológiai útlevele" bizalmas adatokat is rögzítene. Ha a profi sportolót munkavállalónak tekintjük, akkor olyan eljárások eltűrésére kényszerítjük, amely más munkavállalók esetében a szabadságjogok súlyos megsértése lenne. A professzor ezért azt javasolja, hogy kezdődjön társadalmi vita a doppingtilalom feloldásáról. Brissonneau szerint szembe kell nézni azzal, hogy az élsport veszélyes hivatás.


Hegyi Gyula EP-képviselő, bizottsági tag hozzászólásában azt mondta, hogy a társadalmi tabuk megkérdőjelezése önmagában üdvözlendő. Valóban úgy látszik, hogy az ellenőrzés nem képes lépést tartani a dopping fejlődésével, s a WADA - a doppingellenes nemzetközi ügynökség - módszerei valóban ellentmondásosak, amint azt a magyar közvélemény is tapasztalhatta. A dopping liberalizálása és az élsportoló munkavállalói státuszának elfogadása viszont azzal a veszéllyel járna, hogy előbb-utóbb kötelezővé válik a dopping, s a klubok csak doppingolni hajlandó sportolókba fektetnek be pénzt és energiát. Ez pedig Hegyi Gyula szerint a sport értelmét venné el. Doris Pack, a bizottság német kereszténydemokrata tagja még elutasítóbb volt, a fair play halálának nevezte a javaslat elfogadását.