Fogyás, mozgás, koordináció - Watsu: Páratlan gyógymód a vízben

Watsu. Érezzük, de nem értjük a szót. Csodálatos terápia, a mozgásszervek gyógyítására, a problémák megelőzésére, sőt akár a lelki kilengések harmonizálására is. A testi -leleki amplitúdók kiegyenlítője. Hazánkba is megérkezett az egyik legcsodásabb terápiás mód. A gyermekek számára a legkönnyebben és idillien végezhető módszer a felnőtteket is felvidítja!

Valójában mi a Watsu?
A Watsu elnevezés a Water (víz, vízi) és a Shiatsu szavak ötvözéséből létrejött mozaikszó: watershiatsu, azaz Watsu. A Shiatsu – mely nyújtásokon és az energetikai pályákon (meridiánok) történő pontnyomásokon ill. az energiahiányok- többletek kiegyenlítésén alapuló tradicionális japán gyógymód – alkotta az alapját a Watsunak. Harold Dull, a Watsu kitalálója és megalkotója több mint húsz évvel ezelőtt tett sikeres próbákat arra, hogyan lehet még hatékonyabban gyógyítani a vízben, ahol a test a gravitáció alól felszabadul. Próbálkozásai arra vezettek, hogy a testmeleg vízben folytatott speciális kezelés mára világszerte hatékony terápiává vált. 


Ezek szerint a Watsu egy hasonló vízi terápiás módszer, mint más vízi terápiák?
Abból a szempontból igen, hogy ez a módszer is a vizet használja közvetítő elemként. A terápia szó hagyományos értelmében viszont nem, hiszen a terápia mindig egy konkrét egészségi problémára alkalmaz egy speciálisan irányzott gyógymódot. Ezzel szemben a Watsu mindig az egész emberre tekint, úgy testi, mint érzelmi-lelki szinten. A gyógyító folyamatokat nem a tüneti területre koncentrálva indítja be, hanem együttesen közelít a kiváltó ok gyökeréhez és az okozathoz. 

HarmoNet tipp: Egészség és gyönyör testmasszázzsal! >>

Miben különbözik tehát a Watsu terapeuta feladata más látszólagosan hasonló vízi terapeutákétól?
A Watsu közben rendkívül fontos a terapeuta jelenlétének minősége. A Watsu technikai elemeitől eltekintve a kezelés közben a terapeuta csak "jelen" van, de nem erőltet semmit és nem fogalmaz meg semmilyen előre megalkotott célt. Ez a puszta jelenlét váltja ki a kezelt személyből az elfogadást, és a lehetőséget a kezelés befogadására. A terapeutának össze kell hangolódnia a pácienssel, amit a terapeuta a páciens légzésére irányuló koncentrációval ér el. Természetesen rendkívül fontos a jó alátámasztás és a biztonságot adó tartás, hiszen ebben a közegben a páciensek mélyen elengedett, relaxált állapotban vannak. Az emberek nem is gondolják, hogy ennek az állapotnak a megtapasztalása milyen mély és meghatározó élményt nyújt a számukra. 

Mit történik a Watsu hatására a páciensekben?
A Watsu kezelés valójában meditáció is, melyben a paraszimpatikus idegrendszerrel ill. a -verbalitás alatt a mélyben található dimenziókkal kerülünk kapcsolatba. Ezek általában régi feldolgozatlan érzelmi sérülések gyökerei akár prenatális (születésünk előtti) korunkból. De felnőttkori traumák is lehetnek, mert az emberek legtöbbször nem merik megélni az érzelmeiket, azokat inkább megpróbálják elfojtani, s ez később a fizikai szinteken komoly problémákat okozhat.
A kezelés közben vagy után a páciensek érezhetnek felszabadultságot, egység élményt, de akár szomorúságot, könnyeket is megélhetnek a traumák oldódásakor. Ilyenkor a legfontosabb, hogy ezeket az érzelmi reakciókat megfigyeljük, és azt követően elengedjük. Ezen felül fontos megemlíteni, hogy Watsu közben intenzíven oldódik a stressz és az izmok tónusos feszültsége, mely hatás a Watsu egyik legnagyobb gyógyereje. De többek között nagyon jól elősegíti a Watsu a kismama és a magzat kapcsolatát is, és gyógyítóan hat számos klinikai esetben is. 

A világnak mely részein vannak már régmúltra visszatekintő tapasztalatok?
A Watsu az Egyesült Államokban született meg 20 évvel ezelőtt és azóta a világ számos országába jutott el, Japánba, Brazíliába, a nyugat-európai országokba, Lengyelországba, hogy csak néhányat említsünk. Magyarországon 2007-óta működik hivatalosan Watsu a WABA ( Worldwide Aquatic Boywork Association ) felügyelete mellett.A Watsu az Egyesült Államokban született meg 20 évvel ezelőtt és azóta a világ számos országába jutott el, Japánba, Brazíliába, a nyugat-európai országokba, Lengyelországba, hogy csak néhányat említsünk. Magyarországon 2007-óta működik hivatalosan Watsu a WABA ( Worldwide Aquatic Boywork Association ) felügyelete mellett. 


Hol lehet Magyarországon Watsu kezelést kapni?
A Watsu kezelések akkor igazán ideálisak, ha egy erre a célra kialakított és megfelelő paraméterekkel rendelkező medencében tudjuk folytatni. Fontos, hogy lehetőleg a medencében csak egy vagy legfeljebb két kezelés történjen egy időben és mások ne tartózkodjanak a vízben. Természetesen a gyógyfürdők erre alkalmas medencéi is megfelelőek lehetnek, bár ott általában igen nehéz biztosítani a kellő feltételeket. Az első magyar, kifejezetten Watsu medence az érdi Napsugár Életházban épült meg. 

Gyermekek is kaphatnak ilyen kezelést?
Igen, sőt a Watsu kifejezetten jó kezelési forma a gyermekeknek. A gyermekek számára a Watsu kezelésekben tapasztalható relaxált tudatállapot korántsem idegen, számukra ez természetes. A gyermekek fejlődésük során részben természetesen, részben a társadalmi hatások reakciójaként ezt a képességet hajlamosak a háttérbe szorítani. Ha erre emlékeztetjük őket sok probléma válik megelőzhetővé, mint például az általános feszültség, a figyelemzavar és a hiperaktivitás, melyekre nagyon jótékony hatással van a Watsu. 

HarmoNet tipp:
20 legfontosabb masszázs-tiltás és ajánlás >>

Mi a helyzet a mozgássérültekkel?
A mozgássérültek kötőszöveti struktúrája, legyen az vele született vagy baleseti okból létrejött korlátozottság, legtöbbször tónusos és feszült, ami fájdalmakkal is jár. A Watsu az izomzatot mélyen ellazítja és így oldja a tónusban feszülő területeket, ezért nekik is javasolt kezelési mód. 

Mit kell magammal vigyek egy Watsu kezelésre, hogyan kell felkészüljek rá?
A kezelésre nem kell semmilyen speciális módon felkészülni. Elegendő az elhatározás és némi tudatos nyitottság a kezelés befogadására. Mivel a Watsu vízben történik, ezért természetesen fürdőruhára, törölközőre vagy fürdőköpenyre és a egy papucsra van szükségünk, mintha egy uszodába mennénk. 

Van a Watsu kezelésnek ellenjavallata?
Van néhány olyan eset, amikor a Watsu kezelés nem ajánlott. Ilyen eset, például ha valakinek keringési zavarai vannak, és az orvos nem ajánlja a melegvízben tartózkodást, vagy ha esetleg nyílt sebe van stb. Lényegében azon eseteknél nem adható Watsu kezelés amelyeknél a melegvízben tartózkodás nem ajánlott.

Szükséges az úszni tudás?
Nem, nem szükséges, hogy valaki tudjon úszni, sőt a Watsu a nagy segítségére van azoknak, akik valamilyen oknál fogva nehezebben tudnak megbarátkozni a vízzel. 

Hány kezelés szükséges egy probléma megoldásához?
Ezt nagyon nehéz előre megmondani, ez rendkívül összetett. Vannak esetek, amikor egyetlen kezelés is elegendő ahhoz, hogy komoly eredmény érjünk el, máskor lehet, hogy ugyan ez az eredmény csak 10 kezeléssel fejthető ki, és vannak olyanok is akiknek az lenne a legjobb ha rendszeresen kapnának kezeléseket hétről hétre. Nagyban függ az illető valódi problémájától és személyiségétől. 

Menyi időt kell rászáni?
Egy kezelés 50-60 percig tart. A kezelés után nem árt egy 10-15 perces rövid pihenő, hogy teljeséggel visszatérjünk a normál tudatállapotba. Ez különösen fontos, ha a kezelést követően rögtön autót szeretnénk vezetni.

Napsugár Életház >>