Egyetlen megoldás az emlőrák ellen

Egyedül sokkal nehezebb, sőt, szinte lehetetlen. Felismerni, megérteni időben, és még inkább gyógyítani. Egyetlen út van, hogy megúszd, nem csak talán, hanem biztosan!

100 ezer dollárt adományoz a hazai emlőrák elleni küzdelemre és a vidéken élő magyar nők felvilágosítására a Susan G. Komen for the Cure alapítvány. Az emlőrákkal foglalkozó betegszervezetek és gyógyult aktivisták legnagyobb hálózata az American Jewish Joint Distribution Committee-n (JDC) keresztül juttatja el az adományt Magyarországra. 2008-ban a JDC és a Komen alapítvány közös magyarországi Női Egészségmegőrző Programja kibővül: vidéki, elzárt, közlekedésben korlátozott településeken élő nők számára teszi könnyebben elérhetővé az emlőszűrést.

Egyetlen út: az összefogás
Az adomány, amely az ötödik éve tartó partnerséget szilárdítja meg a Komen és a JDC között, a mellrák veszélyének tudatosítására és a betegség korai észlelésére irányuló Női Egészségmegőrző Program magyarországi kibővítését teszi lehetővé.

A mellrák Magyarországon is az egyik legveszélyesebb betegség, több mint 2000 nő esik áldozatul a kórnak évente. Az idejében diagnosztizált mellrák azonban ma már gyógyítható.” – nyilatkozta Nancy G. Brinker az Egyesült Államok korábbi budapesti nagykövete, a Komen for the Cure alapítója, aki maga is gyógyult mellrákbeteg. „Soha nem volt nagyobb szükség arra, hogy a nők számára - lakhelyüktől függetlenül - elérhetőek legyenek a szűrési lehetőségek, és egyenlő eséllyel induljanak a mellrák leküzdésében.” Nancy G. Brinker ma reggel egy sajtótájékoztatón jelentette be a százezer dolláros adomány átadását.

Az American Jewish Joint Distribution Committee több mint egy évtizede alapította a Női Egészségmegőrző Programot (Women’s Health Empowerment Program – WHEP). A Komen alapítvánnyal 2004 óta folytatott együttműködésünk keretében azért dolgozunk, hogy az emlőrákot olyan korai szakaszában diagnosztizálják, amikor a betegség még könnyen gyógyítható. Felvilágosító munkánk révén olyan nőknek nyújthatunk segítséget, akiknek más esélyük talán nem is lenne a túlélésre.” – mondta el Itai Shamir, a New York-i JDC képviselője.

A mai bejelentést megelőző szakmai kerekasztal beszélgetésen az emlőrák ellenes küzdelem hazai aktivistái osztották meg egymással tapasztalataikat és saját programjaikat. „A tudás megosztása és a nyílt párbeszéd megteremtése a kormánnyal, civil szervezetekkel, aktivistákkal, túlélőkkel és az orvosi közösségekkel visz minket közelebb a mellrák előfordulásának és a halálesetek számának visszaszorításához Magyarországon.” – tette hozzá Nancy G. Brinker.

A hallgatóságban betegek, orvosok, egészségügyi dolgozók, civil szervezetek és vidéki roma civil szervezetek vezetői képviselték magukat.