MLM-em - leemelem. Gyors meggazdagodás, kamu, vagy tisztességes munka?

A vélemények megoszlanak... de ami biztos: egy álláskereső naponta belebotlik az MLM ajánlatokba, akinek meg egy legalább látszólag sikeresnek tetsző vállalkozása van, azt minimum hetente keresi meg valaki azzal, hogy szálljon be „építeni”. Néhány támpont, hogy ne fuss el sikítva, hanem objektíven láss!

MLM – Multi Level Marketing. A hálózatépítés azon módja, amikor egy termékről, vagy szolgáltatásról beszélsz a barátaidnak, és az ő vásárlásaik után jutalékot kapsz. Ha ezt ők is megismétlik, és még a barátok barátai is, akkor a piramis tetejére jutva tetemes summa üti a markodat. Elsőre vonzónak tűnik, de nem biztos, hogy minden barátod ugyanúgy gerjed az általad kihagyhatatlannak vélt cuccra!


MLM-építőipari szakmunkások
Az MLM építés tényleg szakmunka. Bárki állítja az ellenkezőjét, hülyeséget beszél. Igenis meg kell tanulni a trükkjeit, meg kell ismerni az eladás, a speciális marketing fogásaival, és meg kell edződni hozzá. Az MLM az értékesítés sajátos módja. Ha valaki erre adja a fejét először is felejtse el, hogy szakértelem nélkül végezhető. Leghamarabb 3-4 hónap alatt lehet elsajátítani az alapokat, még akkor is, ha valaki már az elején sok embert tud beszervezni. A legtöbb ember azonban ennyi idő alatt feladja. Belőlük lesznek az MLM lehurrogói. 

HarmoNet tipp:
Próbáljuk meg korrekten! A munkahelyváltás etikája >>

Egyszer láttam – az se az volt!

Akik az elején kipróbálják, és nem megy nekik, gyakran az egész rendszer ellen fordulnak, pedig maga a struktúra igenis működik. Tisztán kell látni azonban, hogy nagy kitartás, rengeteg idő, folyamatos a témával való foglalatosság szükséges hozzá. Ha valakiben ez megvan, gyakran nem egy MLM hálózatot épít, hanem elmegy egy nagy céghez értékesítő pozícióba, és idejekorán annyit keres, mint az MLM hálózatokban a legmagasabb fokozatokon. A profi MLM-es azonban nem megy el értékesítőnek. Hogy miért? A jogdíjak miatt. Az MLM magas fokozatain már „munka nélkül” is lehet pénzt keresni. Ez azonban nem teljesen igaz, hiszen a magas fokozatúak is meg kell hogy mutassák saját sikerüket, hogy az alacsonyabb szinten lévők lelkesüljenek – hiszen lelkesedés nélkül nincs MLM...


Éljen a cég – Éljen az USA!
Az MLM struktúrákban a cég éltetése, és az általa képviselt eszméért való már-már vak lelkesedés azért előnyös, mert az egész igen hasonló elven működik, mint egy szekta. Itt azonban Isten helyét a vállalat foglalja el, és az üdvözítő tan pedig a meggazdagodás. Ha valaki tényleg rajong a meggazdagodás eszmééért, akkor egy MLM hálózatban van a helye. Sokszor segít, ha a termékért is lehet egy kicsit rajongani, mint mondjuk a Szent Jobbért, vagy Buddha nagylábujjáért...

Mindenkit vár egy MLM?
Nem vagyok megbolondulva, amikor ezt állítom. Az MLM hálózatok ugyanis ősfélelmekre építenek. Arra, hogy „ha megöregszel, nem lesz pénzed”, ha „megöregszel, ráncos és csúnya leszel”, hogy „halálos mérgekkel vagy körülvéve”, hogy „veszélyben vagy” például mert meg fogsz betegedni, vagy akár még meg is halhatsz ... És tálcán kínálják az azonnali megoldást a dologra. Rögvest tied a ránctalanítás csodája, a legjobb befektetés, ami létezik, a halál ellen megfelelő dózisú „sárkányfű” vagy éppen a barátokat összehozó cipőápoló szer. Mivel ősi félelme mindenkinek van, így mindenkire vár egy MLM hálózat. Van aki ránctalanító masinákat fog árulni, de legalább fogyasztani, van aki cipőpucoló szert, tisztítógépeket, vagy táplálék kiegészítőt, fogyókúrás cuccokat, és a sort végtelen ideig folytathatnám. Hiszen egyik, vagy másik forma minden élőt megérint. 
 
HarmoNet tipp: Az átverés pszichológiája a hirdetésekben >>

Befektetés nélkül meggazdagodni? – felejtsd el!

Az MLM hálózatokban is, mint egyébként minden normális vállalkozásban, szüksége van az embereknek egy kezdőtőkére – és nem csak pénzügyileg. Idővel, valamint kapcsolatokkal kell rendelkeznie. A pénz a belépéskor, a havi kötelező vásárlásokkor, valamint az új tagok beléptetésével járó termékhasználat során is könnyen elfolyik, és bizony aki nem elég ügyes, akár veszteséggel is kiszállhat a buliból. A vállalkozásokhoz – és az MLM is vállalkozás – kell egy bizonyos tőke. Az MLM-hez, ha mindent jól csinálunk, viszonylag kevés kell, kevesebb mint egy hagyományos típusú vállalkozáshoz. 

A címben feltett kérdésre – mely szerint ez kamu-e vagy rendes munka, azt tudom válaszolni, hogy annak rendes, aki rendesen végzi. Mint bármilyen más munkát. Ami viszont biztos: nem könnyű, nem két hét alatt elérhető potya pénzt termelő meló, hanem valódi tanulást igénylő valódi befektetéssel járó valódi vállalkozás. És ha felmerül benned, hogy én építek-e MLM vállalkozást, a válaszom: igen... és ha érdekel, azt is elárulom, melyiket. S abból már tudni fogod nem csak az ősfélelmeimet, de azt is, hogy mire gerjed a legtöbb barátom! 
 

Gáspár Katalin