Vezetői és beosztotti típusok az asztrológia szerint: A Merkúr - Teszteld magad!

A Merkúr típus mindig információszerzésre törekszik, s akkor érzi magát biztonságban, ha elegendő ismerete gyűlt össze. Szaktudása is széleskörű tájékozottságán alapszik, bár ezek az információk nem mindig mélyek, viszont igen kiterjedtek.

A Merkúr típus 10 legfontosabb jellemzője - ha ebből legalább 8 illik rád, akkor ebbe a típusba tartozol

1. Nagyon szeretsz beszélgetni, s képes vagy arra, hogy a szavak erejével győzz meg másokat.
  
2. Nem vagy erőszakos, inkább a megbeszélés híve vagy.

3. Rengeteg dologra tudsz egyszerre figyelni, igazán rád illik az a jelző, hogy multiplex figyelmed van.

4. Szerteágazó ismeretied vannak nem csak a világ dolgairól, hanem az előtted álló lehetőségeidről is.

5. A szaktudásod általában naprakész, ezért mindent meg is teszel. (Tanfolyamok, könyvtár, Internetes tudásbázis a gépeden, továbbképzés, vagy sok sok diploma.)

6. Élsz, halsz a munkahelyi pletykákért, és ha nem figyelsz, azon kapod magad, hogy nem csak hallgatod, de terjeszted is őket.

7. Gyakran vállalod a „közvetítő” szerepét két személy, vagy akár cégek, ügyek között. Ez megnyilvánulhat üzletek közvetítésében éppúgy, mint abban, hogy könnyen hozod össze a haverokat, ráérzel kiből válna jó pár.

8. Nem vagy indulatos, és érzékeny sem, főleg, ha meg tudod beszélni a dolgokat a többiekkel.

9. Gyakori, hogy a kritikát használod fegyverként a világ, vagy a többi ember ellen. Éles nyelveddel pedig könnyen megsértesz másokat.

10. Az elmélyült munka, vagy a túlzott aprólékosság gondot okozhat számodra, te inkább haladni szeretsz.


Hajlamosít a Merkúr típushoz tartozásra, ha napjegyed, vagy ascendensed Szűz jegyében van.

Az eddig megjelent bolygótípusok:
Hold >>
Mars >>
Merkúr >>
Jupiter >>
Vénusz >>
Szaturnusz >>

Lapozz tovább a teszt értékeléséhez! 

Főnökként szerteágazó ismeretei vannak az elvégzendő feladatokról, de igaz lehet, hogy kissé felületes. „Nagyjából” tudja, hogy milyen munkákon dolgoznak a beosztottai, de a részletekkel nem mindig van tisztában. Előfordulhatnak olyan esetek is, amikor a keze alatt dolgozók jobban értenek az adott területhez, mint Ő maga.

Módszerei között első helyet képvisel a kommunikáció. Nem sajnálja az időt a részletes munkamegbeszélésekre. Információkat gyűjt arról is, hogy a beosztottai éppen milyen viszonyban vannak egymással.

Elvárásai közé tartozik, hogy a beosztottak képezzék magukat, s a rugalmasság is első helyen szerepel a listáján. Ha a munkaerő utánanéz a részleteknek, s ráadásul naprakész, akkor elégedett lesz.

Erőssége, hogy könnyen alkalmazkodik egy-egy adott helyzethez. Ha változnak az erőviszonyok a munkahelyi hierarchiában, ahhoz is könnyen alkalmazkodik. Megtalálja a helyét középvezetőként is.

Gyenge pontja abban rejlik, hogy mindig az adott „széljáráshoz” akar alkalmazkodni. Így nehezen tudja képviselni, megvédelmezni a beosztottait. Önálló véleménye gyakran háttérbe szorulhat.

Küldetése: jó vezetőként megtalálja a módját, hogy miként segíthetne a keze alatt dolgozóknak abban, hogy folyamatosan képezhessék magukat. Az Ő feladata, hogy elősegítse az információáramlást a munkahelyen. 


HarmoNet tipp: Heti munka horoszkóp >>

Beosztottként
Megküzdési stratégiái, közé tartozik, hogy pontosan ismeri milyen „klikkek”, érdekcsoportok működnek a munkahelyén. Ha ügyes, akkor jó kihasználja ezt, tud „helyezkedni”.

Terhelhetősége nem túl nagy, ha unalmas, monoton feladatokat kell elvégeznie. Ilyenkor inkább valamilyen ürüggyel kivonja magát a munkák alól, s megpróbálja elérni, hogy mások végezzék el a nehéz munkát.

Erőssége
a ragyogó kommunikációs képessége. „Lyukat beszél” a főnöke és a munkatársai hasába is. Általában addig győzködi őket, amíg minden úgy alakul, ahogy Ő szeretné.

Gyengéje,
hogy nem túl alapos. Bár mindenhez ért egy kicsit, és többfelé is tud figyelni, azonban az elmélyült munka nem mindig alkalmas. Hajlamos arra is, hogy összevissza kapkodjon.

Ezzel motiválható: az érdekes és sokszínű feladatok nagyon lelkessé teszik, s az sem baj, ha gyakran tanulhat bele új munkakörbe. A tanulás egyébként is lázba hozza és inspirálja.

Ezzel elriasztható: az a tudat, hogy öt év múlva is ugyanazt az unalmas feladatot kell csinálnia, nagyon lelohasztja a lelkesedését. Ilyenkor általában megteremti az alkalmat arra, hogy új munkahelyre mehessen. 

HarmoNet tipp: Ha állást keresel: rengeteg álláshirdetés egy helyen >>

Vállalkozóként
Ötletei nagyon szerteágazóak. Mivel folyamatosan „pörög” az agya, sokszor „elvesznek” a remek gondolatok. Az egyik nap kigondolja, hogy mivel virágoztathatná fel az üzletet, a másik nap, pedig elfelejti, hogy mi jutott eszébe.

Pénzügyi érzéke átlagosnak mondható, nagyon sok múlik azon, hogy milyen emberekkel társul. Ha olyan partnere van, aki remek pénzügyi érzékkel rendelkezik, akkor sokat tanul tőle.

Veszélyforrásai között a legnagyobb a felületesség. Szereti „elnagyolni” a fontos részleteket, hiszen általában több dologgal foglalkozik egyszerre. Fennáll a veszélye, hogy elaprózza a tehetségét.

Így viszonyul a pénzhez általában: van esze ahhoz, hogy megszerezze a pénzt, de sokszor a legjobb befektetések elkerülik a figyelmét. Annyi az információja a legjobb üzletekről, hogy „elveszíti a fonalat”. 

Kunsay Melinda