Hogyan alapozhatjuk meg gyermekeink sikeres felnőttkorát?

Iskoláskorú gyermekeinkre gyakran hoz ijesztő perceket az élet: nemcsak az egyre szaporodó kötelességekkel kell szembenézniük, hanem váratlan megpróbáltatásokkal is. Némelykor az elmúlás kegyetlen élményével...

Az ötödikes Dani a napokban veszítette el a nagypapáját, akihez a mesék birodalmán és a közös nyarak kalandos világfelfedezésein keresztül ezer szeretetszálon is kapcsolódott. A papával mindent megbeszélhetett – nemrég még együtt izgultak a Forma–1-es kedvencekért. A nagypapa „motorja” éppen a legutóbbi futam előtt állt le. „Akkor most kivel nézem az olimpiát?” – kérdezte szomorúan Dani. A kisfiú még nem tud sírni, felfogni sem igazán, hogy hová is távozott a nagypapája. Néhány héten belül boncolás, hamvasztás, temetés. Micsoda félelmetes szavak! Danit elviszik nyaralni a Balatonra. Jöhet tehát a veszteség feldolgozása…

Míg kisgyermekkorban felfedezzük, hogy milyen nagyszerű dolog is a család, a barátokkal való együttlét, a mindenség megismerése. Iskoláskorunkban jóval sebezhetőbbé válunk, hiszen új és új kihívásoknak kell megfelelnünk. Olyan „libikókázásra” kényszerülünk, amit addig nem vártak el tőlünk – részvétel a házimunkában, a személyes konfliktusok kezelése, szükségleteink kielégítése és még sok más, az emberpalántákat próbára tevő teendők. A suliban is mindenki egyre többet, jobbat vár el tőlünk, a társaink között is ki kell vívnunk hozzánk méltó helyünket. Miközben az önbecsülésünkért is küzdünk, afféle egyensúlyozó művészként hol kiélvezzük, hol meg elszenvedjük a mindenfelől ránk zúduló szépet-jót-igazat, illetve a veszteségeket. S ha addig nem lett volna fogalmunk a megrázó hatásokról, megkapjuk a kényszerű beavatásokat a televízióból, az akciófilmekből, egyes számítógépes játékokból.

Gyermekkorunkban azzal sem tudtunk igazán mit kezdeni, ha veszekedtek a szüleink, mint ahogyan eltévedtünk az igazságtalanság, az erőszak, a durvaság vagy a katasztrófahelyzetek útvesztőiben.

Reggel találkoztam egy kicsi lánnyal, akit a szülei reggeliért küldtek a kisboltba. A ház kerítése mellett, kezében teli szatyorral, egy szunyókáló kutyus mellett állt. Úgy tűnt, mintha együtt várnák a jószág gazdiját. Majd fél óra múltán ismét arra jártam, a kislány földbegyökerezett lábbal nézte még mindig a foxit. Az állat néha, alig észrevehetően a gyermekre sandított.

No, ráér a kis szentem, de hát nyári szünet van… – mondtam magamban.

Amikor negyedóra múlva még mindig ugyanez a látvány fogadott, megszólítottam a lánykát:

– Látom, sok mindent vásároltál. Vársz valakit?
– Aha.
– Kit?
– A halált.
– Hogyan!?
– Most ne zavarj, majd ha elvitte a kutyát, akkor mesélek neked.
Átérezve a kicsi félelmét, aggódva faggattam tovább:
– Arra gondolsz, hogy ez a kutya meg fog halni?
– Ühüm.
– Én ismerem, így szokott pihenni. Itt dolgozik a gazdája –
mutattam rá az utcai zöldségesre. Amint odafordultam, az árus ránkmosolygott és megkérdezte, ma is vásárolok-e dinnyét. Gazdája hangjára a kutyus felemelte a fejét, lustán feltápászkodott és odébbállt.
– Akkor most nem láthatom, hogyan jön a halál?! – szólt inkább vidáman, mint csalódottan a kislány. Egyfelé vezetett az utunk, folytattam hát a diskurzust.
– Azt hitted, hogy beteg a kutya?
– Aha. Nagyon féltem, még remegtem is. Pont úgy tartotta a fejét, ahogy a „messzedédi” a koporsóban… de azután megszoktam.


HarmoNet tipp: Mit érdemel a bukott gyerek? Nyaralhat? >>

Mennyi mindent megszoknak a gyerekek anélkül, hogy megérthetnék, mi is történik körülöttük. Mennyire megszokjuk, hogy nem kérdezzük őket érzéseikről, gondolataikról, miközben tele vagyunk aggódással, rémeket látunk, hogy jól nevelt gyermekünk csavarog, elszökik otthonról, inni, drogozni kezd...

A gyermeki lét aranykorában nekünk, felnőtteknek is számtalan problémát meg kellene értenünk. S legyünk őszinték magunkhoz: roskadozunk a terhek alatt, miközben a gyermekeinket MOST kell figyelemmel kisérve megtanítani az élet dolgaira, a helytállásra.

Ilyenkor ébrednek a gyermek érzelmei, növekszik értelme, elkötelezettsége. Ilyenkor alapozódik a sikeres felnőtt!

Hogy gyermekünk milyen színes egyéniséggé válik felnőttkorára, elsősorban a szülei példamutatásán, hiteles életén múlik. Ahol egységes a szülői szeretet és az odafigyelés, nem az a fontos, hogy a gyermekünk milyen „elit” általános vagy középiskolába jár, hanem az, hogy képes-e a legtöbb kezdeti kudarcélményét feldolgozni. Mert ha van, aki meghallgatja, aki bátorítja, aki bízik benne, aki vigyáz rá, akkor a segítségünkkel felépítheti az egészséges énképét.

Hogy gyermekeink kiegyensúlyozottságához hozzájárulhassunk, előbb önmagunkban kell testi-lelki-szellemi-érzelmi összhangot teremtenünk a Tudományos Relaxációs-Meditációs Technológia (TRMT) elsajátításával.

Kevevári M. Katalin