Bolond kismamák Rubint Réka és Nicole Kidman nyomában! Életveszélybe sodorják magzataikat!

A leendő anyák közül egyre többen fognak szigorú diétába, és edzenek túl sokat, hogy hasonlítsanak a nádszálvékony hollywoodi - vagy éppen a pesti aszfalton élő - sztárokhoz, akik már a szülésük után pár héttel ismét karcsú alakjukkal pompáznak.

Angol kutatók írták le a “pregorexia” ijesztő jelenségét, amely azt jelenti, hogy a nők terhességük alatt is diétáznak annak érdekében, hogy a szülés után minél hamarabb visszafogyjanak eredeti súlyukra. Új-zélandi szakértők is megerősítették a pregorexia jelenségének létezését, amelynek okát az irreálisan vékony terhes hírességekről sugárzott képekben (mint amilyen például Nicole Kidman) és a terhesruhák alakot kiemelő kínálatában látják. A pregorexia azonban veszélyezeteti az anya és a gyermek egészségét is. 

Sue Luty, a canterbury-i Egészségügyi Bizottság pszichiátere a téma szakértője; szerinte a nők terhességről alkotott képét olyan sztárok befolyásolják, akik személyi edzőjük segítségével fogytak le a szülés után csodálatos módon, és akik már amúgy is túl soványak voltak a terhesség előtt. Pedig a terhesség alatt nem normális, ha egy nő túl vékony. Ám a nők egészen más képet kapnak a médiából, és a kihívó terhesruhák is azt sugallják, hogy karcsúnak kell maradniuk. Ez pedig még több terhet rak a várandós nők vállára, akik körében egyre növekszik a táplálkozási zavarokkal küzdők aránya. 

Az új-zélandi Táplálkozástudományi Társaság szóvivője, Jane Coad elmondta, egyre aggasztóbb, ahogyan sok nő diétázik terhessége alatt, mivel így gyermekük nem jut elegendő táplálékhoz. Azért, hogy karcsúak maradjanak, ezek a nők nem fogyasztanak húst és tejtermékeket, pedig ezek a táplálékok a terhesség alatt elengedhetetlen kálciumot és vasat tartalmaznak. Az pedig, hogy a nők igyekeznek minél hamarabb visszanyerni szülés előtti alakjukat, se nem reális, se nem egészséges.

Medipress