Toplistás masszázsok: A Yumeiho

Még egy japán masszázs forma, aminek alapja a test aszimmetriájának megfigyelése, és a szimmetria létrehozásának vágya. Alig öregebb, mint negyedszázados rendszer, ám alapja több ezer éves múltra tekint vissza. A módszert a világ minden földrészén ismerik, oktatják, sok helyütt különleges gyógymódként tartják számon.

A Yumeiho szintén japán eredetű masszázs, teljes nevén kotsuban yumeiho.
Mai formájának megalkotása Száiondzsi Maszajuki nevéhez fűződik, aki a kínai buddhista Saolin kolostorból eredő, a harcművészet részét képező technikák egyes elemeiből hozta létre rendszerét.

A Yumeiho-masszázsterápia gondolati hátterét az úgynevezett „testsúlyközpont-eltolódás elmélete” adja.

Alapja az a megfigyelés, hogy az emberi test aszimmetrikus, ennek oka pedig a keresztcsonti-csípőcsonti ízület jobb vagy baloldali elmozdulása. Az elmozdulás következményei elsősorban a mozgatórendszert érintik: a csípőízületet, a gerincet, és az izomzatot.

A Yumeiho-masszázsterápia célja a test szimmetria viszonyainak helyreállítása, melyet egyfelől az ízületek kimozgatásával, másfelől nyomó-gyúró akupresszúrás kezeléssel ér el. Az ízületi kimozgatás a test főbb ízületeit érinti (nyaki, háti, deréktájéki, keresztcsonti gerincszakasz, combcsont, kéz- és lábujjpercek, térd, váll, könyök).


A Yumeiho-masszázs alig több, mint egyedszázados múltra tekint vissza, intézményi keretek között 1983-ban kezdődött el működése a Tokiói Gyakorlati Megelőző Orvoslás Nemzetközi Intézetében, ahol eredményesen gyógyítanak izom- és ízületi betegségekben szenvedő embereket (skoliózis, gerincsérv, keresztcsonti fájdalmak, ülőidegzsába, stb.).

A kidolgozott kezelési technika a kínai és japán gyógyeljárásokon alapulva három dolgot említ:

  1. a masszázs különböző technikáit,
  2. a kiropraktikát (csontízületek helyreállítását)
  3. és az akupresszúrát.

A módszert a világ minden földrészén ismerik, oktatják, sok helyütt különleges gyógymódként tartják számon.

Sorozatunk előző része: a Shiatsu >>

Hazánkban elterjedt technika, orvosok is alkalmazzák, és a hazai vizsgáztatási színvonal igen magas szintű. A kezelés matracon, hangulatos, gyertyafényes, nyugodt környezetben történik. A vendég ajánlott ruházata: kényelmes, laza öltözék (szabadidőruha, póló, természetes anyagú holmik).

A kezelés többek közt az alábbi betegségek esetén ajánlott:

Egészséges embereknél a betegségek kialakulásának megelőzésére ajánlott! Betegség esetén kúraszerűen, naponta-kétnaponta érdemes végezni, megelőzési céllal hetente-kéthetente.

Hartmann Ferenc
Képünk a Hotel Caramell**** gyógyközpontjában készült