A pajzsmirigy gyötrelmei: Megelőzés és felismerés - 3 perces kérdőív az egészségedért. Teszteld magad!

A pajzsmiriggyel kapcsolatos betegségek megelőzése és kezelése szempontjából is nagy jelentősége van szűrővizsgálatok elvégeztetésének, az elváltozások korai felismerésének. Ehhez nyújtunk most segítséget a pajzsmirigy működést jelző kérdőívvel. Hogyan előzheted meg a gondokat, és hogyan ellenőrizheted állapotodat? Teszteld magad!

A pajzsmirigy által termelt hormonok felelnek a szervezet anyagcsere-bioenergia  folyamatainak megfelelő működésért, a fehérje-szintézisért, szabályozzák a testhőmérsékletünket, oxigén fogyasztásunkat, a magzat idegrendszeri fejlődését csökkentik a koleszterinszintet, elősegítik a szervezet növekedését, felelősek a központi idegrendszer, a szív, a gyomor-bélrendszer és a bőr megfelelő működéséért, és nagymértékben meghatározzák lelkiállapotunkat is.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?
A pajzsmirigy megfelelő működéséhez tartsuk karban immunrendszerünket, kerüljük a stresszt, és táplálkozzunk helyesen, együnk változatosan, lehetőleg természetes alapú ételeket. Fontos, hogy figyeljünk a megfelelő jódfogyasztásra is. 

Pontosan mennyit is?
A napi jódszükséglet felnőttkorban 150 ug, terhesség, szoptatás és a szervezet túlterheltsége idején 180-200 ug. A jód természetes forrása a jódozott só, a tengeri só, a tengeri halak  és a tenger gyümölcsei. Az anorganikus jód bevitele azonban a pajzsmirigy betegségeiben veszélyes, mert a betegség fellángolását okozhatja. Lényeges továbbá a megfelelő mennyiségű szelén bevitele (50-100 ug/nap). Fontos, hogy a betegségek egy része öröklődik, tehát amennyiben a családban pajzsmirigybetegség fordult elő, akkor erre hívjuk fel házi orvosunk figyelmét és vegyük igénybe a szakgondozókat.

Cikkünk előzős része: Pajzsmirigy betegségek >>

Az alábbi tünetek a pajzsmirigy nem megfelelő működésére utalnak. Szánj Te is pár percet az egészségedre, a kérdőív kitöltésével! A kérdésekre válaszolj igennel vagy nemmel, jegyezd fel válaszaidat!

Tünetek-jelek:
Értékelés (igenek száma):    

Prof. Dr. Balázs Csaba
Budai Immuno-Endokrin Központ

Orvost Keresek >>