Aranyban mérhető a jó levegő? - Az aranyozott ablakok titka!

Úgy tűnik, igen! Ezt állítja a Quuensland Tudományegyetem tudósa Zhu Huai Yong. A kutató a nanorészecskékkel kapcsolatban tett áttörő felfedezést, amely a levegő tisztításának alapja lehet. Hogyan és hol sikerült ez neki? Az aranyozott ablakok titka!

Zhu Huai Yong a régi aranyozott templomüvegekkel kapcsolatban tette meg felfedezését. Az egykori óriási építmények amelyek ma építészeti remekek és sok közülük még mindig a vallás központjai vagy fő zarándokhelyei, legnagyobb része aranyozott díszítésű ablaküveggel készült. Természetesen az aranyozottság alatt valós aranytartalmat kell érteni, korábban ugyanis nem csak hogy nem volt cél, nem is tudtak arany színű mű csilllámokat előállítani. Az aranyozott ablaküvegek egy különös sajátossága, hogy a napfényben óriásira növesztik mágneses terüket, a benne lévő nanorészecskék pedig megtisztítják a levegőt.

A folyamat eredetileg költséges, de a nanorészecskék előállítása - arany nélkül - ma a technológiák fejlődésével külön sem lehetetlen elképzelés. Így könnyedén, és olcsóbban is elérhető lenne egy modern levegőtisztítási eljárás. Az eljárás mellékterméke egyébként széndioxid, azonban igen csekély mennyiségű, amelyet az épületek köré ültetett dús növényzettel orvosolni is lehetne.

Medipress >>