Valós személyről mintázták Shrekket! - Ki volt az eredeti? (Képekkel!)

A mindenki kedvence zöld szörnyet a rajzfilmkészítők nem maguk találták ki, Shrek élő személy volt, bár természetesen nem ezen a néven. A valóságban is élt az a személy, akinek arca és alakja, meg tragikus sorsa a film készítőit ihlette.

Egy zseniből lett birkózó bajnok volt az a személy, aki a népszerű rajzfilmfigura, Shrek ihletője volt. A valóságban is élt, és tragikus sorsa visszaköszön a vásznon is: a külső utáni ítélet, a szörnyetegben rejtőző kedves, tehetséges lélek, az elfogadás és önmagunkkal való megbékélés, a lehetőségek keresése, és a kudarc felfogása új lehetőségként.


Maurice Tillet Franciaországban született 1900 körül. Már korán kiderült róla, hogy rendkívül intelligens, 14 nyelven beszélt tökéletesen, és eszével, okosságával kitűnt a többi gyerek közül. 20 éves koráig teljesen normális külsővel élt, társaitól csak kimagasló értelme különböztette meg.

Ekkor azonban egy rejtélyes betegség támadta meg, amitől teljesen eltorzult a teste és az arca. Nem tudták meggyógyítani, még a betegség mibenlétét sem sikerült megállapítani. A megdöbbentő külsőt a környezete nem tudta elfogadni, állandóan gúnyolták és bántották Mauricet, egy idő után már a házból sem merte kitenni a lábát, hiszen egykori társai, ismerősei azonnal megtámadták kegyetlen tréfáikkal és sértő megjegyzéseikkel. (Azért ez a történet az Operaház fantomjára is hajaz, ugye?)


Végül Maurice a menekülésben talált kiutat: az Egyesült Államokba utazott, hogy ott kezdjen új életet. Az egykori nyelvzseni, aki költészettel is foglalkozott, az Államokban birkózóként tudott érvényesülni. Bármiféle korábbi edzés vagy jártasság nélkül megnyerte az amerikai birkózó kupát, és ezzel egy csapásra ismert és népszerű lett. Új hazájában elfogadták szokatlan külsejét is, és a csinos rajongónők szívesen fényképezkedtek az ormótlan francia bajnokkal. Maurice végül 50 évet élt meg, és megtalálta helyét a világban fura kinézete ellenére is.