Létfontosságú tápanyag: Gyermekeink lelki táplálása

Hogyan segíthetjük gyermekeink harmonikus lelki fejlődését? Van-e olyan spirituális skála, amihez évről évre mérhetnénk őket? A lelki fejlődés természetesen nem olyan, mint a magasság- vagy a testsúlynövekedés, de a lélektannal foglalkozó szakemberek egyre pontosabb kategóriákkal igyekeznek leírni az ember változását gondolkodásbeli, erkölcsi, értelmi és spirituális téren is.

A lelki fejlődés egymásra épülő szakaszokban megy végbe, és különösen meghatározó része a gyerekkor. Jelentős mértékben ekkor dőlhet el, hogy valaki alapvetően bizalommal, bátorsággal, hittel tud-e tekinteni a világra, és pozitív beállítottságúvá válik, vagy reményvesztett, örök aggódó, esetleg  destruktív személyiség lesz.


A gyerekek spirituális fejlődésében nagyon nagy szerepet játszanak a mesék, történetek. Meséljünk minél többet! A módszer nem új. Az emberiség évezredek óta történetekben adja tovább a legfontosabb igazságokat. Jézus is példázatokban mondta el tanításait.  Egy-egy jól elmondott történetnek megdöbbentő ereje van – hat a gyerekek gondolkodására, képzeletére, érzelmeikre. Ha gyerekeink megismerik a Szentírás történeteit, akkor azok alapján képzelik el Istent és értelmezik a világot.

A bibliai történetek elmesélésében nagy segítségünkre lehet egy könyvújdonság, a Mesélő Biblia - bár már több hasonló is megjelent, ez más szerkeszetű -, amely a kisgyerekek számára érthetően, mégis a felnőttek számára is élvezetes nyelven fogalmazza újra az Ó-és Újszövetség hetvennégy epizódját. (Kállai Nagy Kriszta színes illusztrációi jól visszatükrözik a történetek hangulatát és a szereplők tulajdonságait.)


Néhány jó tanács a meséléshez:
HarmoNet tipp: Bob Hartman - Kállai Nagy Krisztina: Mesélő Biblia >>

Branyitskai B.