A legnagyobb fizikai és pszichés veszély szervezetünkre!

A rossz, zaklatott alvás súlyos fizikai és pszichés veszélyeket hordoz magában gyermekek és természetesen felnőttek számára is. Heim Pál Gyermekkórházban 10 éve működik alváslabor. Ennek keretében foglalkoznak a hirtelen csecsemőhalál szűrésével, a horkolós, éjjel fulladó gyermekek kivizsgálásával, és prevencióval.

Egy műszer, ami életet jelent
Az éjjel horkoló, fuldokló gyermekeket csak egy speciális műszer segítségével tudják ellátni. Az elmúlt évben közel 200 vizsgálat történt a jelenleg működő egy db készülékkel. Ez a mérés megmutatja, hogy ezeknek a gyerekeknek kap-e éjjel elég oxigént az agyuk. Ha a betegeket nem vizsgálják ki, nem kezelik, akkor az agyuk, esetleg a szívük maradandó károsodást szenved, vagyis elmaradnak a tanulásban, viselkedészavaruk lesz, már gyermekkorban magas vérnyomás betegségben szenvednek, sőt a betegség /alvási apnoe betegség/ fiatal felnőttkorban hirtelen halálhoz vezethet. 

HarmoNet tipp: Két hét múlva zárul a gyógyvarázs program pályázata! >>

E betegségcsoport vizsgálatával Magyarországon igen kevés helyen foglalkoznak, a gyermekkori teljes kivizsgálás és terápia pedig jelenleg egyetlen intézményben sem megoldható.


A Heim Pál Gyermekkórház 2008 végén átadásra kerülő új részlege Európa első akkreditált gyermek alváscentrumának ad helyet. Rendkívül korszerű ellátási körülmények között folyik majd itt tovább ez a széles gyermekpopulációt érintő, magas szintű szakorvosi tevékenység. A gyógyítás technikai feltételeinek biztosítása mellett nagy figyelmet vetül arra is, hogy gyermek, szülő és családbarát módon történjen a betegek fogadása, vizsgálata és kezelése.

Sajnos a meglévő gépek már kevéssé korszerűek, és feltétlenül szükséges volt a jelenlegi elhasználódott eszközök mielőbbi cseréjére.

HarmoNet tipp: Högyek! Nekünk több alvás kell! >>

A betegségek, tünetek:
A horkolás, a légzéskihagyás súlyos következményekkel járhat nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek esetében is. Ha a horkolással összefüggő légzésszünetek „törik össze” az alvást, akkor magas vérnyomás, koszorúér-betegség, szívinfarktus, stroke, szívritmuszavar, keringési elégtelenség, elhízás, demencia, impotencia alakulhat ki. Fontos még itt megemlíteni a közlekedési baleseteket, mivel a napközben fellépő „alvásnyomásnak” sokszor nem lehet ellenállni.

Ezen nem is lehet csodálkozni, hiszen horkolással összefüggő légzészavar poliszomnográfiás vizsgálata során sokszor tapasztalható 300-500 mikroébredés éjszakánként. Ez azt jelenti, hogy a beteg éjszaka sem pihen, szemléletesen húsz év alatt negyven évet „dolgozik”. Ugyanez a gyerekekre is igaz, hiszen 20-40 százalékuk horkol, 1-3 százalékuk olyan erősen, hogy ez károsítja a szívet, a légzőszerveket és akár a növekedési folyamatot is megzavarhatja. Sok esetben a magatartászavarra, a bepisilésre és a hiperaktivitásra is magyarázatot ad a nem pihentető alvás.


A horkolás okai
A gyerekek horkolását legtöbbször a túl nagy orr- és garatmandula okozza, ezek ugyanis szűkítik a légutakat, a másik kiváltó ok a kövérség. Becslések szerint a túlsúlyos gyerekek egyharmada horkol rendszeresen. Ezért volna borzasztó fontos, hogy a háziorvos általános anamnézisében legyen legalább egy kérdés arról, hogy a beteg horkol-e, van-e légzéselakadása, mert ez az információ számos más tünet vagy betegségre magyarázat lehet. Az Amerikai Gyermekorvosok Szövetsége is azt ajánlja a kollegáknak, hogy minden egy évnél idősebb páciens szüleit kérdezzék ki, vajon horkol-e a gyermekük. Ha a válasz igen, akkor további vizsgálatokkal kell eldönteni, mennyire komoly az elváltozás, és nem azzal válaszolni az aggódó szülőknek, hogy majd kinövi a gyerek! A mandulák eltávolításával, az elhízottaknál pedig a gyermek testsúlyának csökkentésével általában meg lehet szüntetni az erős horkolást. A nyugtató és az altató csak ront a helyzeten, és a valódi okot nem szünteti meg.

További információk >>