Rekordösszegű adomány a Gyógyvarázs programban! - Létrejöhet Európa első akkreditált gyermek alváscentruma

A K&H 2007. december 1-jén hirdette meg az 1,2 forintos érmék országos gyűjtőakcióját, hogy a gyógyvarázs program keretében gyermekek gyógyítására fordítsa. Kilenc hónap alatt közel 13,7 millió forint rekordösszegű adomány gyűlt össze, melyből alvásdiagnosztikai eszközt vásároltak a Heim Pál Gyermekkórház alváslaborjának korszerűsítésére, ezzel lehetőséget teremtve Európa első akkreditált gyermek alváscentrumának létrehozására.

Amikor a Magyar Nemzeti Bank bejelentette az 1,2 forintos érmék készpénzforgalomból való kivonását, a K&H úgy döntött, hogy az aprópénzek gyűjtésével újabb forrást teremt a kiskirályok gyógyításának támogatására. Az akció országszerte 2007. december 1-jén indult. 2008. augusztus végéig jelentős összeg, közel 13, 7 millió forint gyűlt össze.


„A K&H gyógyvarázs egészségügyi program keretében ma rekordösszegű műszertámogatást adhatunk át a Heim Pál Gyermekkórháznak. Ilyen jelentős felajánlást, egyben, egy intézménynek, 5 éves működésünk alatt most nyújthatunk át először. A rekordadományból a K&H gyógyvarázs program alvásdiagnosztikai eszközt vásárolt a Heim Pál Gyermekkórháznak, amely lehetővé teszi, hogy az alváslabort korszerűsítsék, és kialakíthassák Európa első akkreditált gyermek alváscentrumát.” - mondta Marko Voljč, a Csoport vezérigazgatója.

HarmoNet tipp: A legnagyobb fizikai és pszichés veszély szervezetünkre! >>

„Rendkívül korszerű ellátási körülmények között folyik majd tovább ez a széles gyermekpopulációt érintő, magas szintű szakorvosi tevékenység, amely keretében hirtelen csecsemőhalál szűrésével és a horkolós, éjjel fulladó gyermekek kivizsgálásával foglalkozhatunk. A gyerekek 20-40 százaléka horkol, 1-3 százalékuk olyan erősen, hogy ez károsítja a szívet, a légzőszerveket és akár a növekedési folyamatokat is megzavarhatja. Az éjjel horkoló, fuldokló gyermekeket csak egy speciális műszer segítségével tudjuk ellátni. Ez a mérés megmutatja nekünk, hogy ezeknek, a gyerekeknek kap-e éjjel elég oxigént az agyuk. Sajnos a meglévő gépeink már kevésbé korszerűek, ezért volt égetően szükségünk a jelenlegi elhasználódott eszközök mielőbbi cseréjére.” – tette hozzá Dr. Harmat György professzor, a Heim Pál Gyermekkórház főigazgatója.


„A betegségcsoport vizsgálatával Magyarországon igen kevés helyen foglalkoznak. Fontos lenne, hogy a háziorvos általános kórelőzményében legyen legalább egy kérdés arról, hogy a beteg horkol-e, van-e légzéselakadása, mert ez az információ számos más tünet vagy betegségre magyarázat lehet. Az Amerikai Gyermekorvosok Szövetsége is azt ajánlja az orvosoknak, hogy minden egy évnél idősebb páciens szüleit kérdezzék ki, vajon horkol-e a gyermekük. Amennyiben a válasz igen, akkor további vizsgálatokkal kell eldönteni, mennyire komoly az elváltozás. A mandulák eltávolításával, a túlsúlyos gyerekeknél pedig testsúlycsökkentéssel általában meg lehet szüntetni az erős horkolást.” – fűzte hozzá Dr. Benedek Pálma, a Heim Pál Gyermekkórház szakorvosa.