Uniós növényvédő szer felülvizsgálat - életveszélyes anyagokat iktathatnak ki!

Az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága november 5-én délelőtt szavazott Brüsszelben a növényvédő szerek forgalomba hozataláról szóló rendeletről és a peszticidek fenntartható használatáról szóló irányelvről.

Magyar sikernek minősítette Hegyi Gyula (MSZP) európai parlamenti képviselő, hogy az Európai Parlament Környezetvédelmi bizottsága elutasította a növényvédő szerek zónák szerinti engedélyezését az új, európai uniós rendeletben. Az Európai Bizottság eredeti javaslata alapján Magyarország például egy zónába kerülne az időjárási és mezőgazdasági termelés szempontjából igencsak különböző Írországgal is, és nem lenne lehetősége korlátozni a hazai szempontból nem kívánatos anyagokat.

Az Európai Parlament szerint azokat a növényvédő szereket engedélyezhetik a tagországok, melyek megfelelnek a biztonsági kritériumoknak, azaz például nem lehetnek rákkeltők, génkárosítók, nem károsíthatják a szaporodási képességeket és nem károsíthatják a hormonrendszert. Hegyi Gyula szerint az a legfontosabb, hogy a Bizottság álláspontjával ellentétben a Parlament kimondta: minden ország maga döntheti el, hogy melyik szereket akarja használni és melyikeket nem, az uniós pozitív listáról. A magyar képviselő számos javaslata beépült az elfogadott szövegbe, így például az, hogy a lakosság kapjon megfelelő tájékoztatást a permetezésekről.

Az új irányelv szerint minden tagországnak nemzeti akciótervet kell készítenie a fenntartható növényvédő szer használatról. Az akciótervek célja a környezeti és egészségi károk minimalizálása, hiszen az Európa szerte forgalmazott élelmiszerek közel fele tartalmaz növényvédő szer maradékot. A jogszabályokról a Tanács francia elnöksége és az Európai Parlament még idén meg szeretne állapodni, így várhatóan legkésőbb jövő év elején elfogadásra kerülnek.

Brüsszel, 2008. november 5.
Földeák Iván,
Hegyi Gyula EP-képviselő sajtótitkára