Álláskeresés gyes után - Előítéletek csapdájában, anyaként a munka világában

A gyesen lévő kismamák közül sokaknak megszűnik az előző munkakörük, munkahelyük nem veszi vissza őket, ezért állást kell keresniük. Ami nem könnyű a hosszú otthon töltött évek után. Gyakran előforduló probléma, hogy a munkáltatók hátrányos megkülönböztetést alkalmaznak a terhes vagy kisgyermekes nőkkel szemben.

Előítéletek
A leggyakoribb előítélet kisgyermekes anyákkal szemben, hogy nem teljes értékű munkaerők, kevesebbet teljesítenek, a gyermeknevelés miatt többet hiányoznak, nehezen foghatók túlórára. Ugyanakkor erényeik is vannak, amit jó figyelembe venni.

Hűségesebbek munkaadójukhoz a kismamák
Erényeik is vannak a gyesről visszatérőknek:az átlagnál hűségesebbek a munkaadójukhoz, nehéz elhelyezkedésük miatt megbecsülik munkájukat és motiváltak. Hiszen családot kell eltartaniuk így keresetük létfontosságú az életükhöz.

Rugalmas munkaidőben hatékonyabb a munkavégzés
A kisgyermekes nők a család és a munka terheinek megosztása miatt a rugalmas munkalehetőségeket keresik. Egy részük részmunkaidőt szeretne, ám ilyen lehetőséget többnyire csak alacsony képzettséget igénylő munkakörökben kínálnak, bár egyre jobban nyitnak más posztok felé is a cégek.


Rugalmas időbeosztással jobban lehet felhasználni a rendelkezésre álló időt. 4 órában hatékonyabbá válik a munkaerő, mivel konkrétan csak a munkaköréhez tartozó feladatokkal többet foglalkozik, mint egy teljes munkaidőben alkalmazott. 8-9órás órás munkaidővel ha őszintén megvizsgáljuk 2-3 óra biztos azzal telik el, hogy kávézunk, beszélgetünk, megtárgyaljuk az élet dolgait, boltba vagy étterembe megyünk.

Több százezres megtakarítás Start Plusz
Járulékkedvezményekre jogosít az Apeh-nál igényelendő Strat Plusz kártya, amivel a munkaadó több százezer forintot spórolhat meg, ha kismamát alkalmaz.

HarmoNet tipp: Az otthoni és a munkahelyi teendők közötti egyensúly >>

Ha Start Plusz-kártyával rendelkező, felsőfokú végzettségű kismamát alkalmaz 131 ezer forintos bruttó fizetésért, akkor az első évben 290 640 forintot, a másodikban 133 400 forintot, tehát összesen 424 040 forintot spórol. Ha viszont a minimálbér másfélszeresét kínálja a fizetésben – bruttó 98 ezer forintot - akkor a kismamáknál 329 760 forinttal fizet kevesebb járulékot a két év alatt. 

Alkalmi foglalkoztatás
Az alkalmi foglalkoztatás is jó lehetőség a kismamák, kisgyermekes anyák részére.
Szabályai, hogy legfeljebb öt egymást követő naptári napig, vagy egy naptári hónapon belül legfeljebb tizenöt naptári napig, vagy egy naptári éven belül legfeljebb 90 naptári napig (több munkaadónál összesen 120 napig) létesíthető munkaviszony.

Az alkalmi foglalkoztatáshoz Alkalmi Munkavállalói Könyvet a munkavállalónak kell kiváltani a helyileg illetékes Munkaügyi Központ Kirendeltségén. Ezt nem regisztrált munkanélküli is ingyen igényelheti. A könyvvel a rövid idejű kereső tevékenység is bejelentett munkává tehető. A munkaadó, a munkabért terhelő járulékokat a kifizetett munkadíj összegéhez igazodva, beragasztott közteherjeggyel teljesíti. A munkaadónak a ledolgozott napok után a megfelelő értékű közteherjegyet kell beragasztania a könyvbe.

Álláskeresési járadék
Álláskeresési járadékra minden kismama, jogosult, akit nem vesznek vissza a gyes után munkahelyére és nem talált magának állást, ha  álláskeresővé válását megelőző 4 évben legalább 365 nap munkaviszonnyal rendelkezik és egyéni álláskeresése nem járt sikerrel.

HarmoNet tipp: Karrier valami más mellett? >>

További hasznos információk a már dolgozó szülők részére:

Gyermekápolási táppénz
Igénybe vehető lehet az anya, illetve az apa is az alábbiak szerint:
Gyermekek után járó pótszabadság
A családban lévő 16 évesnél fiatalabb gyermekek (beleértve az örökbefogadott, nevelt, vagy gondozott gyermekeket is) számától függően - a szülők döntése alapján az érintett gyermek nevelésében nagyobb szerepet vállaló munkavállalót, vagy a gyermekét egyedül nevelő szülőt – pótszabadság illeti meg, amely: A gyermekek után járó pótszabadság idejére az azt igénybe vevő munkavállaló (anya, vagy apa) részére távolléti díjat kell fizetni. (1992. évi XII. törvény)

Családi adókedvezmény
Az a három-, vagy többgyermekes szülő jogosult a kedvezményre, akinek jövedelme nem éri el három gyermek esetén az évi 6 millió forintot, mely összeghatár gyermekenként 500.000.-Ft-tal nő. A terhesség 91. napjától számít a gyermek, a kedvezmény megállapításánál. (1995. évi CXVII. törvény)

Apa munkaidő-kedvezménye
A Munka Törvénykönyve szabályozza, hogy gyermeke születése esetén öt munkanap munkaidő-kedvezmény illeti meg az apát, melyet legkésőbb a születést követő második hónap végéig kérésének megfelelő időpontban köteles a munkáltató kiadni. A munkaidő-kedvezmény idejére távolléti díj jár. (1992. évi XII. törvény)

E. M.