Légfürdő, gőzfürdő, szauna - iránytű méregtelenítéshez!

Nagyon kevés ember akad, aki felnőtt korát elérve ne hallott volna a szaunáról. A lakosságnak legalább a fele már ki is próbálta a forró száraz légfürdőt, ahogy a szaunázást tudományosan említik, mégis sokan keverik a gőzfürdővel, amelyet hibásan nevezünk szaunának. Mi a különbség, s melyik rendszer milyen? Milyen szabályokat kell egészségünk érdekében és mások nyugalmáért betartanunk?

A szaunázás nem egyenlő a gyors izzadással, hanem egy szertartásszerű időtöltés, ahol a szervezetünket érő ingerek kifejtik jótékony hatásukat. Ezek az ingerek, a száraz meleg és a hideg, amelyet zuhany vagy merülő fürdő formájában használunk. A meleg terápiáknak komoly hagyománya van szerte a világon. Ismertek az indiánok izzasztó sátrai, és híresek a finn szaunák is. A modern korban legdivatosabbak a kevert rendszerek, amelyek képesek a klasszikus szauna és a gőzfürdő kiváló élettani hatásait ötvözni.

A legismertebb szaunafajták
  1. Finn szauna: Klasszikus családi fürdőhely ahol a fűtést általában fatüzelésű kályhával oldják meg. A szaunázás szertartása alatt együtt gyűjtött fizikai, és lelki erőt gyerek és felnőtt.
  2. Modern szauna: Fából készült kabin, amely mérettől függően lehet lakásban, és nagyobb intézményekben, pl. fürdőkben, wellness szállókban egyaránt. A kabin hőfoka 90-100 Celsius fok.
  3. Szanárium: Igen elterjedt, több funkciót lát el egyszerre. Képes a szaunázás meleg száraz világából, ahol a páratartalom 3% körüli, a trópusi fürdő 40%-os páráján át a gőzfürdő 100%  relatív páratartalmú klímáját előállítani.
  4. Infrakabin: Az infravörös sugárzás magas rezgéstartományú fény. Az energia behatol a testbe és ott hoz létre meleget, ezért lényegesen kíméletesebb, mint a klasszikus szauna. Élettani szempontból egészségesebb is. Még nem annyira elterjedt, mert kevesen tudják, hogy nagyobb izzadást hoz létre, mint a hagyományos szauna.

Szeretnél igazán egyedi ajándékot adni szeretteidnek? Ismertesd meg őket a szaunázás új világával! >>Élettani hatások

A szaunázás élettani hatásai nagyon sokrétűek. A szervezetben a meleg hatására a keringés és a kiválasztás fokozódik, ezért anyagcsere növelő és méregtelenítő hatású. A bőrön át több olyan anyag is távozik, amelynek a vesén, és a májon át nem sikerült semlegessé válnia. Az izmok feszültsége csökken, a napi stressz is gyorsabban oldódik.

A kiváló hatások ellenére nem mindenki szaunázhat!
Csak a kezelő orvossal egyeztetve menjen forró légfürdőbe, akinek szív és érrendszeri vagy agyi keringési problémája van. Asztmás, vagy bármilyen krónikus betegségben szenved. Nem szaunázhatunk fertőző betegség semmilyen stádiumában sem. A légfürdő mindenhol saját felelősségre történik! Ezt jó eszünkbe vésni.

Néhány jó tanács a szaunázáshoz
HarmoNet tipp: Sztárok a szaunában - meztelen igazság a köbön! >>

Íratlan szabályok

Az otthoni saját szaunánkban úgy viselkedünk, ahogy akarunk, bár itt sem árt betartani az illemszabályokat. Közösségi helyen a szaunázásnak íratlan szabályai vannak, amelyeket megszegve jó esetben csak kellemetlen pillantásokat kapunk, rosszabb esetben kivezetnek, vagy nem engednek be bennünket a fürdőmesterek. Ezek közül a legfontosabbak:

Ma már egyre több helyen hozzáférhető az egészségmegőrzés e kiváló formája. Éljünk és ne visszaéljünk vele!

Hartmann Ferenc

Szeretnél igazán egyedi ajándékot adni szeretteidnek? Ismertesd meg őket a szaunázás új világával! >>