Egészséges finomságok mikulásra, karácsonyra, adventi ünnepekre - a gyereknek is!

Egészséget ajándékba a gyermeknek is! Nem csupán cukorral és csokoládéval lehet lenyűgözni a gyermeket, hanem egyéb finomságokkal is, amiket nagyon szeret. A karácsony, a mikulás, és a téli ünnepkör ma szinte elképzelhetetlen sütemények és csokoládék nélkül, ennek ellenére a hagyományos ételekben az a sok felesleges cukor, amelyet ma fogyasztunk, nincs előírva!

Az elhízás világjárvány lett, Magyarországon pedig súlyosabb a helyzet: az európai átlagnál több gyermek küzd túlsúllyal. A Gondolkodj Egészségesen! Alapítvány ezért is vállalta fel az egészséges életmód óvodás gyermekek közötti népszerűsítését. December 5-én a Királydombi Mackókuckó Óvodában az alapítvány képviselői Pásztory Dóri, paralimpikonnal és Szekeres Adriennel közösen adták át a különleges Egészség-Zsákot, a szülőknek!

Jelenleg a magyarok születéskor várható élettartama 5-10 évvel elmarad az európai átlagtól. Számos betegségben „dobogósok" vagyunk, az elhízás terén pedig folyamatosan romló tendenciát mutatunk! A legfrissebb kutatások szerint azonban egy kis odafigyeléssel és neveléssel már a gyermekkorban elkerülhetnénk a felnőtteket sújtó szívinfarktusok egy részét! Mégis, gyermekeinknek vásárolt, a kereskedelmi forgalomban előre csomagolt Mikulás-zsákokból legtöbbször hiányzik a gyümölcs, leginkább csokoládéval tömik meg a forgalmazók.

Egy nemrégiben publikált, 13 éven át tartó finn kutatás egyértelműen bebizonyította, hogy ha a szülők már csecsemőkortól kezdve egészséges étkezésre tanítják gyerekeiket, a következő generációban a szív- és érbetegségek gyakorisága jelentősen csökkenhetne!

Bácskai Márta, a Gondolkodj Egészségesen! Alapítvány alapítója személyes tapasztalatai alapján döntött úgy, hogy elindít egy különleges programot, mely az óvodás gyermekek egészségtudatos nevelését hivatott szolgálni. Szakértők bevonásával Bácskai kidolgozott egy komplex, 11 témát (pl. mozgás, táplálkozás, gyermek-biztonság, sokszínűség) magába foglaló programot, és három éve elkezdte terjeszteni az ország 1600 óvodájában.


A Program részeként decemberben 1600 óvodában összesen 55 000 gyermek szülei kapnak Mikulás-zsák helyett Egészség-zsákot, melyben az egészségtudatos életmóddal kapcsolatos  tanácsokat, tippeket helyeztek el az Alapítvány szakemberei.

Bácskai Márta elmondta "Az alapvető személyiség jegyek 6 éves korra kialakulnak. Ha ebben az időben már rossz példát mutatunk, a folyamat visszafordíthatatlan lesz. Én egy kövér óvodás voltam, aki szembesült a kirekesztéssel, s a lelki problémákkal. Úgy gondolom, hogy az egészséges étkezés szokását is az élet korai időszakában kell elsajátítani."

HarmoNet tipp: Vendégváró: Egészséges ropogtatnivalók - fitt és finom desszerttippek Adventre >>

Elhivatottságát siker koronázta: többször kapott meghívást az EU különböző fórumaira, de a legnagyobb elismerés az Európa Tanács Európa Missziójának elnökétől érkezett. Marise Goldsmith Dansaert maximálisan kiállt a program mellett és javaslatot tett a Program más tagállamokban történő bevezetésére is!

Az Alapítvány tippjei Mikulás és Advent idejére:
  1. A mikulás-zsák legalább felét gyümölccsel töltsük meg: „Van zsákodban minden jó, piros alma, mogyoró!"
  2. Ha az ünnepek alatt túl sokat is eszünk, mindig figyeljünk arra, hogy kiadós családi sétával, aktív mozgással égessük el a felesleges kalóriákat!
  3. Az ünnepek alatt legnagyobb ajándék a szeretetben együtt töltött idő. Használják ki a családok ezeket a pillanatokat és közös főzéssel, családi játékokkal, meseolvasással fűzzék még szorosabbra a család összetartó erejét.HarmoNet tipp:
Détár Enikő és kisfia, Zsebi Mesevárosban jártak >>

A szerkesztő tippjei Karácsony idejére:
  1. Az étkezés célja a test és a lélek egészségessé tétele és táplálása. A nassolás kiegészítő program, nem helyettesítheti a szeretetet, az értékes karácsonyi programokat - amelyek elsősorban a sétára, mozgásra, levegőzésre és a kézműves tevékenységekre, díszek készítésére koncentrálnak ebben az időszakban.
  2. A karácsonyi időszakban az asztalon mindig van szaloncukor, rágcsálnivaló. Legyen ez mandula, mogyoró, dió, vagy akár aszalt gyümölcsök csokoládéban, de ne tartalmazzon színezékeket, és feleslegesen a kalóriákat növelő adalékokat.
  3. A fára magunk és készíthetünk csokoládéba mártott finomságokat, bonbonokat, amelyekbe a legtöbb esetben szükségtelen a bolti mennyiségben cukrot tenni.
  4. A kalóriák lemozgásához a legjobb, ha kimegyünk a szabadba a gyermekekkel, gyalogolni, túrázni, futkározni. Ha ehhez hideg van, akkor válasszunk olyan társasjátékot, amely megmozgat, a dvd legyen tornagyakorlatokat bemutató, a mesék többségét játsszuk el.
  5. A tv-zés közben szükségtelen a gyermek idegrendszerét még habzsolással tovább terhelni, tv-nézés idején ne együnk édességeket se.