Pilisszántói Csillagösvény - Szent Özséb ünnepe

A Pilis hegyén épült, 2006. december 21-én reggel megszentelt Boldogasszony Kápolnához egy köves gyalogút, a Csillagösvény vezet. Az ösvény mentén hat stáció fogadja a zarándokokat, a hetedik stáció ünnepi átadása 2008. december 21-én a téli napfordulón lesz. Nimród, Attila, Árpád, Szent István, Szent László, Hunyadi Mátyás mellett Boldog Özséb is "elkísér" utunkon a Boldogasszony kápolnához, nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is.

A kápolna a Pilis hegy azon részén áll, ahonnan nézve az újjászületés hajnalán, december 21-én, a sötétség legyőzése után, a termékenyítő Nap első sugara a kápolna oltára mögött ülő, a neki felajánlott hazánk sorsára felügyelő, Napba öltözött Boldogasszony arcába néz. 

A Magyar Pálos Rend 700 éves pápai jóváhagyásának tiszteletére a Pilisszántói Csillagösvényen a hetedik, egyben utolsó avatásra kerülő Szent Özséb szobor ünnepség 2008. december 21-én vasárnap a téli Napfordulón, reggel fél 8 órakor kezdődik.


Ekkor a Nap, a Ziribár hegyszoros felett kel fel. 
A kápolna előtti téren, a Szent Korona másolatának jelenlétével várjuk a Napkeltét.

Ezt követően ünnepi avató program kezdődik ugyanitt, melyben fellépnek:

A szobrot méltatja: Szőnyi József (Pilisszántóért Egyesület)

Himnuszok eléneklése után, a Szent Korona Lovag Rend és a Szent Korona Díszőrség kíséretével levonulunk a Csillagösvényre, ahol leleplezzük Szent Özséb szobrát. 
Szoborleleplezés után, az ünnepség méltó befejezéseként a Boldogasszony kápolnában kb. fél 9-kor, a Magyar Pálos Rend megerősödéséért Szent Özséb közbenjárását kérve misét mutat be Páter Botond Pélos Tartományfőnök.


Budapest felöl Pilisvörösvár irányából a Pilis tárt karokkal várja az idelátogatókat, akik Pilisszántó elején a Pilis kapuján áthaladva érkeznek meg a faluba. Akár busszal (Budapest, Árpád híd buszállomástól – Pilisszántó végállomásig), akár személyautóval érkezünk a faluba, már messziről látszik a Pilis hegy ölében a Boldogasszony kápolna.