Újabb orvosi szenzáció az arcátültetés terén

3 éve végezték el a világon az első arcátültetést, ami hatalmas orvosi bravúrnak számított. Azóta még két alkalommal került sor hasonló műtétre, és mindegyik sikerrel végződött. Ami pár éve még csak a tudományos-fantasztikus filmek világában létezett, az mára valósággá vált: az ember kaphat új arcot!

Újabb bravúros műtétet hajtottak végre azok a clevelandi orvosok, akik a világon először 2005-ben végeztek arcátültetést. Akkor is, most is egy nő kapott teljesen új arcot. Korábban egy kutyatámadás áldozatán végeztek sikeres átültetést, most egy szintén súlyosan sérült nőnek segítettek az orvosok. A páciens nevét és életkorát a rá való tekintettel nem hozták nyilvánosságra, ahogy a donor nevét sem – arcátültetés során egy klinikai halott szöveteit használják fel, hogy a beteg hiányzó testrészeit pótolják. A mostani műtét a negyedik arcátültetés volt, amit a világon végeztek, és a legnagyobb arányú pótlást, 80%-os átültetést hajtottak végre az orvosok a 22 órás műtét folyamán. A beteg teljesen új orrot, álkapcsot, szemeket, szájat kapott, csupán a homloka, az álla és a felső szemhéja maradt eredeti. A sérült nőnek sem szájpadlása, sem orra, sem arca nem volt, a sérülés részleteiről azonban nem adtak felvilágosítást – elképzelhető, hogy ez a hölgy is állatok támadásának lett áldozata.


„A műtét 22 órán át tartott, a felkészülés több mint húsz évig” - nyilatkozta Maria Siemionow, a beavatkozást végző vezető orvos. „A betegnek nem volt orra és szájpadlása, és mostanáig csak a légcsövébe operált nyíláson keresztül tudott lélegezni és táplálkozni. El sem lehet mondani, hogy mennyire boldog volt, amikor a műtét után először megérintette az arcát és érezte, hogy van állkapcsa és orra. A beteg jól van, a műtét során minden terv szerint alakult.” 

HarmoNet tipp: Akarsz magadnak új arcot? Az orvostudomány bizarr szenzációja  >>

Az eljárás, amely sikerei ellenére igen vitatott, súlyosan sérült embereknek adhat reményt arra, hogy ismét normális életet élhessenek. A kockázat azonban igen magas: az idegen szövetek elhalhatnak, és a kilökődés meggátolása miatt az arcátültetésen átesett személyeknek életük végéig gyógyszert kell szedniük. Azok, akik valamilyen trauma során, vagy születési rendellenesség következtében elveszítik arcukat, mégis bármilyen áldozatot megér, hogy a tükörbe nézve láthassanak ott valakit.